Policies en segway fan caure a la meitat el número de furts al centre de Lisboa PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 12 gener de 2008
Redacció │ Barcelona

ImageSegons recull avui El Periòdico, la introducció el darrer mes d'una unitat amb 6 agents amb segway en una de les zones de vianants del centre de la capital portuguesa, ha fet que el número de denúncies de furts i altres robatoris caiguin a la meitat. Probablement hi ha altres factors que hi han incidit, però veïns i policies estan satisfets amb l'adopció del vehicles.

La seguretat i el medi ambient són dues de les grans preocupacions dels ciutadans europeus. A Lisboa, on es produeixen el 82% dels assalts de Portugal, la policia ha sabut combinar aquests dos elements amb una fórmula que, si bé no fa gaire temps que es porta a la pràctica, està oferint uns resultats molt satisfactoris. Encara que a alguns els pugui semblar una bestiesa, a La Baixa-Chiado, el cor de la capital, els agents persegueixen els delinqüents i protegeixen els ciutadans en un patinet elèctric o en un cotxe petit, també elèctric, que sembla de joguina. Els set vehicles, que tenen una autonomia de 30 quilòmetres i es poden carregar a l'endoll de qualsevol establiment, circulen des del desembre passat i sembla que ja han captivat a tothom, tant les autoritats com els ciutadans. No només són efectius des del punt de vista de la seguretat, sinó que a més no contaminen i són barats. "Cada quilòmetre recorregut costa dos cèntims", afirma José Sabino, un dels responsables a Portugal de Global Electric Motors, l'empresa que els ha construït.

Tranquil.litat ciutadana

ImageJa ningú se sorprèn de veure passar els quatre patinets i els tres cotxes petits, que agafen els 20 i els 40 quilòmetres per hora, respectivament. Més aviat al contrari, "dóna molta tranquil.litat" i els agents "són molt amables i responsables", assegura Lucía, que treballa en una perruqueria de La Baixa. "Ara els delinqüents s'ho pensen dues vegades abans de prendre't la cartera de la bossa i arrencar a córrer, perquè la policia és més ràpida que ells", afegeix.

De fet, aquest era l'objectiu de l'Agència per a la Promoció de La Baixa-Chiado, una entitat fundada per l'ajuntament de la capital portuguesa i les associacions de comerciants d'aquesta zona històrica de la ciutat. Va ser la promotora del projecte i la que va donar a la Policia Municipal els set vehicles, pressupostats en 75.000 euros, per patrullar aquella zona comercial i turística, que és un gran caldo de cultiu per als carteristes i els traficants, i contribuir d'aquesta manera a la seva revitalització.

El comandant de la Policia Municipal, André Gomes, assegura que en aquesta part de la ciutat no és on es produeixen els incidents més greus, però sí que és on hi ha més delictes lleus. És el territori favorit dels carteristes, els petits camells i els delinqüents de poca volada, que perjudiquen i molt la zona. "Aquests mitjans donen més mobilitat als agents, que poden auxiliar les persones més ràpidament i poden dissuadir els delinqüents", explica Gomes. A més, afirma, els patinets "fan que el que és baix es converteixi en alt, i això permet observar millor els atracadors des de la distància".

Encara és aviat per avaluar l'eficàcia d'aquests vehicles, explica el comandant. "El que puc dir és que les denúncies de petits robatoris a la zona han baixat en més de la meitat, i això que eren festes de Nadal, que és quan hi ha més gent i més carteristes al carrer", apunta.

Seguretat comercial

Els comerciants semblen estar d'acord que les noves patrulles sobre rodes són un èxit. Maria Fernandes és propietària d'una botiga de sabates i complements a La Baixa i, encara que creu que "és aviat per cantar victòria", diu que sí que és veritat que aquest Nadal "hi havia molt més moviment" de clients. António Lopes, guàrdia de seguretat d'una gran cadena, assegura que hi va haver menys problemes i també que es veien menys delinqüents pel carrer. "Ja els coneixem", afegeix.

"És probable que algunes persones vinguessin per la novetat de veure els policies circulant amb els patinets, però la majoria devien pensar: 'si allà hi ha menys risc que em robin, vaig cap allà'. La gent està cansada que l'atraquin i li robin i aquí saben que almenys ara tenen menys probabilitats que això passi", explica Maria Rosa, que regenta una botiga de guants i mitges a la cèntrica Rua Augusta.

La idea també compta amb el suport de l'alcalde de la ciutat, el socialista António Costa, que està convençut que a més d'augmentar la seguretat, aquests vehicles permeten atraure més persones a l'àrea comercial. L'objectiu és provar quina eficàcia té a la zona de La Baixa-Chiado i després ampliar la flota per fer-la servir en altres llocs de la ciutat, i d'aquesta manera aconseguir una Lisboa segura i ecològica.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Policies en segway fan caure a la meitat el número de furts al centre de Lisboa
Go to top of page