El fiscal estudia no aplicar el Codi Penal a la zona limitada a 80 km/h PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 04 desembre de 2007
Agències

ImageL'aplicació del nou Codi Penal podria quedar en suspens a la zona de l'entorn metropolità de Barcelona on la velocitat està limitada a 80 quilòmetres per hora. El fiscal especial de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, va anunciar ahir que "està en estudi" la possibilitat de no demanar presó als que superin els 160 quilòmetres per hora "si queda clar que la limitació s'ha fet només per raons mediambientals". Seria una sortida al conflicte obert entre l'aplicació de la nova llei que va entrar en vigor diumenge passat i els nous màxims establerts a Barcelona.

La clau de la qüestió resideix en el fet que la reforma legal estableix penes de presó per a aquells que superin en 80 quilòmetres per hora els límits legals a les vies interurbanes. Així, mentre a la resta d'autopistes la línia vermella se situa en els 200 quilòmetres per hora, en les de l'entorn barceloní es podrà anar a la presó per una velocitat sense cap dubte excessiva, punible per la via administrativa, però que els legisladors no consideren delictiva.

LÍMITS CREÏBLES

Vargas va explicar a aquest diari que la reforma penal fixa clarament que els delictes estan vinculats a la seguretat viària i no al medi ambient. Per tant, existeix una escletxa legal per evitar condemnes que el president de la Comissió de Seguretat Viària del Congrés, Jordi Jané (CiU), entre altres experts, considera "exagerades". Aquest diputat, el principal impulsor des del Congrés de la reforma penal, va reiterar en una emissora de ràdio que els límits legals han de ser creïbles per ser complerts i va recordar que alguns trams de 80 disposen de fins a cinc carrils d'amplada.

El fiscal especial va informar que la resolució es prendrà els pròxims dies de comú acord amb la fiscalia de Barcelona, els Mossos d'Esquadra i el Servei Català de Trànsit (SCT). Ja hi haurà temps per analitzar aquesta qüestió, perquè la senyalització de la zona està encara en fase informativa i els Mossos no començaran a tramitar les sancions fins al dia 1 de gener.

La flexibilitat de la fiscalia de l'Administració central contrasta amb la rigidesa exhibida pels responsables del trànsit a Catalunya. El director del SCT, Josep Pérez-Moya, es va mostrar contrari a la "generositat" amb els conductors que sobrepassin la lí- nia vermella delictiva. "Són trams molt curts que formen part d'un continu urbà en la seva majoria. ¿Estaríem justificant que allà es vagi a 160 quilòmetres per hora? ¿Ha de prevaler la cultura de la velocitat, immediatesa i rapidesa sobre la seguretat viària o ambiental?", es va preguntar el responsable autonòmic després de firmar un conveni sobre seguretat viària amb l'Ajuntament de Mataró (Maresme).

MILLORA EN LA SEGURETAT

Pérez Moya va llançar un missatge molt clar a qui sobrepassi els 160 quilòmetres per hora en la franja limitada a 80: "Primer, que s'ho faci mirar; segon, que condueix de manera absolutament irresponsable, i tercer, que mereix ser perseguit i sancionat per l'Administració de manera clara i contundent". Després va assegurar que la mesura tindrà un efecte indubtable en la seguretat viària i va recordar que "a totes les àrees metropolitanes europees on s'ha aplicat la reducció a 80, la sinistralitat ha baixat entre el 35% i el 50%", informa Mar Loire.

El responsable autonòmic va donar després una clau que permet explicar la seva postura. Va confessar que si ell hagués estat el legislador del nou codi, "hauria sigut més restrictiu" amb el límit de velocitat delictiu marcat dins del casc urbà. La proposta inicial de la Direcció General de Trànsit va ser considerar delictius tots els excessos que superessin els 70 quilòmetres per hora a les vies interurbanes, però mai un excés de 40, com a la pràctica passaria a la zona 80 si s'aplica al peu de la lletra la nova llei.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow El fiscal estudia no aplicar el Codi Penal a la zona limitada a 80 km/h
Go to top of page