206 guàrdies civils assassinats per ETA PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 02 desembre de 2007
Redacció │ Barcelona

Image

Raúl Centeno ha estat el darrer, mort ahir amb un tret a la nuca quan es trobava fent tasques d'informació a França. El seu company ferit en l'atemptat a Capbreton, a França, segueix en estat de coma i sense símptomes d'activitat cerebral, segons l'últim comunicat mèdic que s'ha fet públic. Fernando Trapero, de 23 anys, presenta una única ferida de bala al cap i té un edema cerebral. Els etarres localitzats pels agents morts es disposaven a iniciar una ofensiva terrorista a l'Estat.

Els etarres que aquest dissabte van cosir a trets dos guàrdies civils a Capbreton formaven un comando operatiu que havia d'entrar a Espanya per atemptar. Per això portaven al vehicle el material necessari per fabricar artefactes explosius. Fonts de la lluita antiterrorista així ho han avançat. Les forces de seguretat espanyoles i franceses continuen analitzant un dels vehicles que els presumptes etarres, que encara no han estat identificats, van fer servir en la fugida per extreure'n més dades. Malgrat que aquest matí s'ha desactivat el dispositiu especial de recerca, la policia continua buscant els tres membres de la banda fugits.

La troballa d'un dels dos vehicles que els presumptes membres de la banda terrorista ETA van fer servir per fugir del lloc de l'atemptat d'aquest dissabte ha permès a la policia arribar a la conclusió que formaven un comando operatiu preparat per atemptar. Els ho fa pensar el lloc on eren els tres presumptes etarres, des d'on és fàcil travessar la frontera, el fet que fossin tres i el material que portaven.

Fonts de la banda terrorista han explicat que al cotxe, un Volkwagen Golf de color gris, s'hi han trobat prou explosius per fabricar algun artefacte, i que no es tracta només de la petita quantitat que els membres de la banda acostumen a deixar als cotxes que abandonen per fer-los esclatar i així esborrar empremtes. A més, els tres presumptes etarres duien els dispositius habituals per fabricar bombes adhesives, temporitzadors, detonadors i cloratita.

L'automòbil, que duia matrícules falses i havia estat robat al juliol al departament francès del Cher, encara l'estan analitzant les forces de seguretat, tant franceses com espanyoles, que esperen trobar-hi empremtes, restes d'ADN i altres elements; també s'analitza la cafeteria on els dos agents de la Guàrdia Civil van coincidir de manera fortuïta amb els etarres.

Continua la recerca

L'anomenat "pla Epervier", que mobilitza nombrosos mitjans terrestres i aeris, ha estat desactivat. Això, però, no significa que la policia s'hagi donat per vençuda en la recerca dels tres etarres fugats. Segons expliquen, aquesta mesura, activada després de l'atemptat, només és eficaç en les primeres hores després dels fets. Un cop han passat més de 24 hores, toca continuar la investigació però per altres vies.

Trobada fortuïta

Pel que sembla, els guàrdies civils i els presumptes etarres s'haurien reconegut mútuament i, un cop fora del bar, haurien començat una discussió que va acabar amb dos trets a sang freda. Un dels dos agents, Raúl Centeno, de 24 anys, va morir a l'instant i l'altre, Fernando Trapero, de 23, va quedar greument ferit, fins al punt que es tem per la seva vida. Els dos guàrdies civils formaven part del grup d'informació exterior del cos i en el moment dels fets no anaven armats.

Segons Rubalcaba, el fet que l'"assassinat" es produís a França demostra que "el nucli de reserva de la banda terrorista és en aquest país i és aquí on s'ha de treballar preferentment, a més del País Basc i la resta d'Espanya".

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page