Per a tu, per als que estimes: fes-te la prova PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 01 desembre de 2009
Redacció │ Barcelona

El dia Internacional de la prova de detecció del VIH té com a objectiu fomentar el diagnòstic precoç

ImageEn poc més de 20 anys el avenços mèdics han aconseguit convertir una sentència de mort en una enfermetat crònica. Aquestes canvi d'escenari ha portat alguns sectors de la societat a relaxar-se i sentir llunyans els perills de contraure la infecció per VIH. Avui a Espanya més de 30.000 persones desconeixen que són portadors del virus. En l'exercici professional la SIDA no ha passat desapercebuda. Tot i conèixer les vies de contagi avui es viuen comportaments d'estigmatització i indiferència contra detinguts seropositius. Alguns ciutadans són discriminats per aquest motiu.

Pel que fa a agents seropositius, a diferència d'altres policies europees, tant Mossos d'Esquadra com les policies locals no disposen de polítiques per a la continuïtat en els seus llocs de treball d'agents seropositius que segueixen els tractaments i que no han desenvolupat la malaltia.

El col·lectiu heterosexual és en nombres absoluts el que més contagis està patint en els darrers anys. Si més no, proporcionalment s'observa un increment de positius entre homosexuals joves tot i que disposen de la informació necessària per evitar els contagis. Segons dades dels experts, una quarta part dels infectats amb el VIH no ho saben ja que no s'han realitzat la prova de detecció, totalment gratuïta i confidencial. L'ús del preservatiu és la principal manera d'evitar els contagis en les relacions sexuals i la informació de les diferents vies de contagi i de com prevenir-se és esencial per a frenar l'alarmant creixement de casos que s'està donant en els darrers anys. A més, les ONGs insisteixen en que cal avisar a la població que els avançaments mèdics no han de fer que la població es prengui el tema a la lleugera i que s'ha de lluitar per a no marginar socialment els seropositius. Policia i VIH

El desconeixement i males pràctiques han portat a algunes persones a estigmatitzar a altres pel fet de ser malalts immunodeficients. En serveis de policia això s'ha traduït algunes vegades en mesures d'autoprotecció inadequades, desproporcionades i/o tractes vexatoris (insults relatius a la condició mèdica). Algunes dependències han ordenat “desinfectar” garjoles pel sol fet d'haver custodiat un malalt quan el virus fora del cos humà sobreviu uns segons. Encara avui alguns pensen que el VIH afecta només a homosexuals, prostitutes, drogodependents i sensesostre.

La policia de Catalunya està formada per més de 28.000 agents integrants en els diferents cossos estatals, autonòmics i locals. Hi han seropositius. Entre els afectats molts tenen pànic al rebuig que poden viure entre companys. El virus no distingeix entre graus professionals, i afecta tant a homes homosexuals com a pares de família casats i amb fills.

Una campanya feta als anys 90 entre els membres de la policia de Nova York va donar un 5% de positius. Molts dels afectats van reconèixer haver mantingut contactes sexuals amb prostitutes sense protecció.

Les polítiques d'integració d'agents diagnosticats amb VIH a Scotland Yard

La policia de la capital londinenca ha estat la primera al món a adoptar una política interna pel que fa a mesures per a facilitar la continuïtat al lloc de treball d'agents diagnosticats amb VIH. Molts detractors consideraven que això era discriminació positiva i que calien tantes polítiques com enfermetats existien. La resposta del cap de policia va ser fulminant: encara avui no s'havia trobat amb una persona diagnosticada amb altres enfermetats que hagués patit discriminació. Els primers casos a Anglaterra van fer que per exemple, alguns “companys”, es neguessin a compartir despatx o dirigir-li la paraula.

La política vigent a Anglaterra té com a objectiu principal evitar la discriminació de professionals infectats. Preveu la garantia de confidencialitat per als afectats, la adaptació del servei a les pautes de tractament i instal.lació de neveres per a manteniment de retrovirals al lloc de treball. El programa inclou sessions de formació per als companys dels afectats i informa clarament de les conductes no acceptades en relació a aquesta enfermetat. Així fa mateix audita el lloc de treball de l'afectat per comprovar si hi han impediments objectius per a la continuïtat de l'exercici professional.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Per a tu, per als que estimes: fes-te la prova
Go to top of page