Interior justifica la tardança dels Mossos per dispersar els antifeixistes i obre una investigació PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 20 novembre de 2007
Agències, El Punt

La càrrega policial que van dur a terme els Mossos d'Esquadra per dispersar una violenta manifestació antifeixista dissabte al centre de Barcelona es va ordenar quan alguns dels manifestants van començar agredir els agents, i no abans per «no provocar un conflicte d'entrada», segons va assegurar ahir el secretari de Seguretat, Joan Delort. El mateix conseller Joan Saura va defensar l'actuació dels agents i va desmentir que l'actuació dels antiavalots es decideixi per criteris polítics. Per això, el Departament d'Interior ha obert una investigació interna convidant el representant d'un sindicat policial que ho va insinuar a demostrar-ho.

Alguns partits polítics, com ara CiU i el PP, i algunes associacions de veïns i de comerciants han criticat que els Mossos tardessin tant a actuar perquè la manifestació, no comunicada ni autoritzada, va començar a la plaça Universitat i la càrrega policial no es va ordenar fins a la Via Laietana. Durant el recorregut, el dispositiu policial, format per uns 300 agents, va impedir primer que els manifestants –un miler– accedissin a la ronda Sant Antoni i que després baixessin per les Rambles, per evitar que es descontrolés la protesta pels carrerons del nucli antic. Des del primer moment, alguns dels manifestants llançaven tot tipus d'objectes contra els antiavalots i fins i tot van agredir un agent dels Mossos de paisà que va ser reconegut i que es va haver de refugiar en un bar. Davant la contínua reacció violenta dels manifestants, a l'altura del carrer Pelai, l'intendent que estava al comandament del dispositiu de seguretat va telefonar al director de la policia, Rafael Olmos, per demanar-li l'autorització per carregar i dispersar la marxa, fet al qual Olmos va accedir sense problemes. Però la càrrega no es va produir immediatament, perquè els responsables policials van optar per ser prudents i «evitar mals majors», segons Joan Delort. En arribar a l'antiga seu del departament, a la Via Laietana, els antiavalots van rebre l'ordre de dispersar la manifestació a cops de porra davant l'atac indiscriminat d'alguns manifestants que anaven a la capçalera i que van agredir els agents amb tanques metàl·liques i pedres. Dels cinc detinguts, quatre han estat posats en llibertat amb càrrecs, acusats de desordres públics i atemptat a l'autoritat, i el cinquè, un menor, està pendent de passar a la fiscalia.

Investigació interna

El secretari de Seguretat va anunciar ahir que el Departament d'Interior ha obert una investigació interna per demostrar que els antiavalots no actuen seguint directrius polítiques, sinó policials. En aquesta comissió d'investigació serà cridat a declarar el secretari general del Sindicat de Policia de Catalunya, David José, perquè aclareixi si va dir públicament que des que el Departament d'Interior està en mans d'ICV la brigada mòbil dels Mossos té instruccions de no actuar contra determinats col·lectius antisistema. «Que digui qui, quan i a qui s'han donat aquestes instruccions», va dir Delort, que va afegir que si David José no aporta proves, el departament podria actuar contra ell per haver malmès la imatge del cos. José creu que si els Mossos haguessin tingut l'ordre de carregar abans no hi hauria hagut tants aldarulls.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Interior justifica la tardança dels Mossos per dispersar els antifeixistes i obre una investigació
Go to top of page