Amnistia afirma que la policia tortura a totes les comunitats amb "impunitat gairebé total" PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 14 novembre de 2007
Agències

ImageAmnistia Internacional (AI) ha denunciat que els actes de tortura i maltractament per part de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat d'Espanya no són "aïllats", sinó que es donen a totes les comunitats autònomes i tenen una "impunitat gairebé total". En la presentació de l'informe Sal a la ferida. La impunitat efectiva d'agents de policia en casos de tortura i altres maltractaments, el president d'AI a Espanya, Esteban Beltrán, ha explicat que els agents de policia estan per sobre de la llei perquè se'ls aplica la presumpció de veracitat quan solament s'hauria de tenir en compte el principi d'imparcialitat.

Quan una persona és maltractada per un agent de policia, ha assegurat, se l'intenta dissuadir perquè no denunciï, els companys del cos neguen els fets per corporativisme, la fiscalia s'oposa a obrir diligències i els jutges arxiven la majoria dels casos sense haver demanat una investigació.

Els denunciants, denunciats

Així mateix Beltrán ha alertat del risc que les persones que denuncien agents de policia siguin al seu torn denunciades per atemptat a l'autoritat o per calúmnies i puguin ser finalment condemnades. Ha afirmat també que el preocupa la "falta de disposició" del Govern per afrontar el problema i que la reputació de la majoria dels policies es vegi injustament entelada pels maltractadors.

Segons Beltrán, el maltractament policial no es dóna únicament a Espanya, sinó també en la resta de països de la Unió Europea, encara que ha negat que siguin "sistemàtics".

L'advocat Jaume Asens ha afirmat que acceptar aquests casos és acceptar una "carrera d'obstacles" perquè la policia té "amplis poders discrecionals" que aconsegueixen que el sistema judicial acabi criminalitzant la víctima. Asens ha reconegut que quan les denúncies prosperen i els jutges ordenen una investigació, la sentència qualifica de "simple falta" fets constitutius de delicte.

Deficiències estructurals

Segons la investigadora d'AI per a Espanya, Rachel Taylor, hi ha deficiències estructurals que afecten tots els aspectes de la prevenció, la investigació i el càstig de la tortura per part dels agents de policia. Taylor ha dit que és "necessari" que hi hagi sistemes audiovisuals de gravació en els espais on estan els detinguts i que els agents no estiguin presents durant l'exploració mèdica perquè el pacient parli de les seves lesions lliurement. A més, ha assegurat que la formació en l'ús de la força és "inadequada", especialment en el protocol d'actuació de manifestacions, detencions i expulsions d'immigrants.

Per això l'oenagé ha demanat al Govern que creï un organisme independent que garanteixi la investigació immediata, imparcial i exhaustiva de qualsevol cas en què existeixi una sospita que els policies han infligit maltractaments. AI també ha exigit que la fiscalia publiqui estadístiques amb les denúncies per maltractament i que les víctimes tinguin assistència lletrada gratuïta des que interposen la denúncia.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page