El fiscal demana "amb tot el dolor del cor" l´absolució de Guridi per la mort d'un mosso a Roses PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 09 novembre de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat l'absolució de l'etarra Juan Antonio Olarra Guridi, exdirigent de la banda terrorista ETA, per l'explosió d'un cotxe bomba a la urbanització Santa Margarida de Roses que va provocar la mort d'un mosso d'esquadra l'any 2001. Segons el fiscal, Miguel Ángel Carballo "amb tot el dolor del cor" no pot acusar ja que "no hi ha cap prova que demostri que ell va ordenar l'atemptat" i que per tant, ha de prevaler la presumpció d'innocència.

La Fiscalia no ha acusat i per tant, ha demanat l'absolució, aquest dijous en el cas de la mort del mosso d'Esquadra a Roses. El motiu ha estat la falta de proves que demostressin que Guridi va ser l'encarregat d'ordenar la col?locació del cotxe bomba. En paraules del fiscal, Miguel Ángel Carvallo, el cotxe bomba que Olarra va entregar l'estiu del 2000 als membres d'ETA que han estat condemnats com autors materials prèviament "no va ser el que es va fer servir" a Roses, sinó que "es va abandonar a Osca a causa d'una avaria".

La Secció Primera de l'Audiència Nacional ha jutjat aquest dijous l'etarra Juan Antonio Olarra Guridi acusat d'ordenar a membres del seu escamot la col.locació d'un cotxe bomba que va matar un agent del cos dels Mossos d'Esquadra al mes de març del 2001 a l'urbanització de Santa Margarida a la població de Roses (Alt Empordà) davant d'un hotel.

ImageSegons el relat dels fets de l'alt tribunal, l'agent formava part d'un operatiu enviat a l'urbanització Santa Margarida després que la banda terrorista ETA avises que havia col?locat un cotxe bomba. Finalment, els etarres van fer-lo esclatar quan l'agent es trobava a uns cent metres el cotxe carregat amb 50 kilos d'explosius. El mosso d'esquadra va impactar-li la amb la metralla que va provocar l'ona expansiva i que li va costar la vida.

En aquest cas, la Fiscalia ja havia demanat a l'Audiència Nacional el sobreseïment provisional de la causa per tal de recollir proves per acusar Guridi, ja que en aquest moment no tenien les suficients que permetessin jutjar-lo. El judici finalment es va celebrar perquè les acusacions particulars defensaven que Olarra Guridi podia ser l'inductor de l'atemptat i que va ser ell qui va entregar el cotxe-bomba als condemnats com autors materials.

La problemàtica que es deriva d'haver celebrat aquest dijous el judici és que si sorgissin noves proves de càrrec per inculpar aquest etarra es podria incórrer en un qüestió de "cosa jutjada" que impediria una nova vista, ja que una persona no pot ser condemnada dues vegades per un mateix delicte.

Tot i les reserves del ministeri públic el judici ha tingut lloc aquest dijous a l'Audiència Nacional. El fiscal de la causa, Miguel Ángel Carballo no ha tingut una altra sortida que cenyir-se a la presumpció d'inocència davant la falta de proves i amb "tot el dolor del cor" ha demanat la seva absolució.

A més a més de considerar que el cotxe que es va fer servir no era el que havia entregat aquest etarra, el fiscal ha tingut en compte les declaracions de dos membres de l'escamot que dirigia Olarra, Aitor Olaizola i Eider Pérez. Carballo defensa que les informacions sobre hotels de la demarcació de Girona que ells van elaborar "no van ser entregades a Olarra, sinó a Ainhoa Múgica", la seva parella sentimental. Aquests dos etarres també han negat que Olarra fos el cap de l'escamot o que els induís a cometre l'atemptat, contradient-se, en aquest segon punt, amb el que van declarar davant la policia.

L'acusat s'ha negat a respondre a les preguntes que li han estat formulades, en línia amb l'estratègia dels etarres en els judicis de l'Audiència Nacional. El que si ha fet ha estat utilitzar el torn d'última paraula per assegurar que "encara està sobre la taula la proposició per poder solucionar el conflicte polític d'Euskal Herria", en referència amb el frustrat diàleg el govern espanyol amb la banda.

Les acusacions particulars personades en aquest cas si que han decidit acusar. La Generalitat ha demanat 73 anys de presó per Olarra ja que el consideren "autor" de l'atemptat. L'advocat de la família del mosso assassinat ha sol?licitat 80 anys de presó acusat l'etarra d'un delicte d'assassinat terrorista, dos d'estralls terroristes i dos de lesions terroristes. En concepte de responsabilitat civil, la família demana 900.000 euros. La companyia "´assegurances Zurich demana 80 anys de presó i una indemnització per danys materials que valora en 363.905 euros.

L'Audiència Nacional va condemnar recentment Juan Antonio Olarra Guridi i Ainhoa Múgica Goñi a 1.253 anys de presó per cadascun per l'atemtptat contra una furgoneta de l'Armada l'any 1995 al madrileny barri de Vallecas i que va matar sis persones.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page