Interior posa a prova el 112 a Lleida, el Maresme i el Baix Penedès PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 03 novembre de 2007
El Punt

ImageEls Mossos d'Esquadra han començat a experimentar el funcionament del futur sistema unificat d'avisos d'emergències a través del 112 com a número únic. Des del primer trimestre d'aquest any, totes les trucades al 088 –número dels Mossos– procedents de les comarques de Lleida són canalitzades pel centre de coordinació de Cerdanyola o el de Tarragona, que trien els avisos d'interès policial.

Només una trentena de les més de dues-centes trucades al 088 des del Baix Penedès en les primeres 24 hores de servei dels Mossos eren d'interès policial. El secretari de seguretat del Departament d'Interior, Joan Delort, va donar a conèixer ahir la xifra, en fer balanç del primer dia de la policia de la Generalitat al Camp de Tarragona. Segons Delort, la gran quantitat d'avisos que arriben al destinatari equivocat –els ciutadans truquen al primer número que recorden– allarga el temps de reacció i és una prova de la necessitat d'instaurar el número únic d'emergències, el 112, assistit per «operadors que transmeten la informació al cos competent en cada cas».

Seguint aquest argument, els Mossos ja han començat a funcionar en algunes zones com si el 112 ja fos el número únic.

Des del primer trimestre d'aquest any, totes les trucades al 088 fetes des de les regions policials de Ponent i del Pirineu occidental –les comarques de Lleida– es canalitzen a través d'un dels dos centres de coordinació de Catalunya, el de Cerdanyola i el de Tarragona. «En aquests mesos s'ha comprovat que no s'ha perdut eficàcia sinó al revés, perquè en la majoria de casos el ciutadà ni tan sols ha d'esperar que li transfereixin la trucada a un segon operador, sinó que la informació és transmesa informàticament», assegurava ahir Delort.

Per exemple: si un ciutadà truca al 088 des de Tremp per alertar d'un incident, l'avís no és atès per un operador dels Mossos sinó per un del 112: si el comunicant avisa d'un incendi, l'operador envia la informació als bombers. Si alerta d'un robatori, la notícia arriba als Mossos.

Aquest mètode, segons el que han experimentat els Mossos, permet «una gestió més endreçada de les patrulles que hi ha al carrer», que s'estalvien d'acudir a incidents als quals potser no tenen res a fer, segons Joan Delort.

Només si el cas és complex, la trucada del ciutadà es mantindrà oberta i serà transferida al cos pertinent per mantenir el contacte mentre faci falta.

Després d'uns mesos utilitzant el sistema a Lleida, els Mossos han decidit iniciar el servei amb aquest mètode al Camp de Tarragona, on dijous van posar en marxa la comissaria del Baix Penedès. En les últimes setmanes, també s'està experimentant al Maresme. Les trucades de les comarques gironines s'incorporaran pròximament al mecanisme.

Les alertes que es canalitzen pel sistema del 112 passen totes pel centre de Tarragona o el de Cerdanyola, depèn de la línia que hi hagi lliure en cada moment. El centre de Cerdanyola, però, serà traslladat en breu a Barcelona. De moment, durant el primer trimestre del 2008 els operadors s'instal·laran al centre del carrer Motors, a la Zona Franca de Barcelona, on ja hi ha el 061. La seu serà provisional –per un període de dos o tres anys– fins que es construeixi el centre definitiu.

El lloc triat per fer-hi la seu del 112 era un solar de l'antic hospital militar, al costat de la comissaria dels Mossos de Gràcia, però els estudis previs indiquen que l'espai és massa reduït i s'està buscant un terreny alternatiu.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page