És la legalització de totes les drogues una solució viable ? PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 16 octubre de 2007
Redacció │ Barcelona

Image

Els diaris anglesos obrien avui les portades amb les declaracions d'un alt càrrec de la policia britànica en que demana obertament la legalització de "totes i cada una" de les drogues. A aquestes declaracions s'hi afegeix la darrera portada de la influent "Foreign Policy" -lectura habitual de polítics a una banda i l'altre de l'atlàntic- que es titula "Legalització. Quan ha arribat el temps de dir no a la prohibició". Detractors i antiprohibicionistes fan referència a aspectes com la legalitat, la moralitat, la salut pública i la seguretat ciutadana.

ImageEs pot assolir un món sense drogues ? Por reconvertir-se la demanda de drogues en un mercat regulat? Serveixen d'alguna cosa la criminalització del porrero mentre que es permet el consum d'alcohol i tabac en terrasses ? Mentrestant, a la capital dels coffee shops anunciaven la prohibició de bolets frescos , al.lucinogens, per decisió del Parlament Holandès donat l'augment de problemes d'ordre públic. L'ajuntament d'Amsterdam s'ha pronunciat en contra de la prohibició.

La legalització total és el que proposa Richard Brunstrom, cap de la policia al Nord de Gales, en un informe fet públic avui. A la seva Regió policial el consum no ha fet més que augmentar, tot i el esforços dels seus agents, i la criminalitat relacionada ha augmentat exponencialment. Anteriorment el polèmic Inspector Brian Paddick, responsable de la policia metropolitana a un barri central de Londres ja s'havia pronunciat "en la pèrdua de temps que suposa perseguir consumidors de marihuana".

"Si les polítiques sobre drogues, en el futur, han de ser pragmàtiques i no moralistes, motivades per l'ètica i no per el dogmatisme, la política prohibicionista haurà de ser abandonada tant per inoperant com immoral". Qualsevol política de drogues ha d'incloure tabac i alcohol, posar-los al mateix nivell de partida, i centrar-se en la reducció del dany a la societat, segons recull l'informe de Brunstrom.

ImageLa prohibició ha fracassat -un cop més afirmen els columnistes de Foreign Policy. En comptes de tractar la demanda de drogues com un mercat regulat, i els addictes com a pacients, les decisions polítiques han convertit els narcotraficants en autèntics senyors feudals en ple s. XXI. La revista es planteja una sèrie de mites i respostes sobre el debat polític i moral de les drogues.

Mite primer: La Guerra global contra les drogues es pot guanyar.

No, no és possible.
"Un món lliure de drogues", objectiu realitzable segons les Nacions Unides, ho és en la mateixa mesura que un món sense alcohol. Molta gent tendeix a oblidar les conseqüències nefastes de l'única experiència prohibicionista en aquest sentit dels anys 30. Tot i els plans per atacar o donar alternatives als agricultors que planten coca, avui tenen conreus més eficients i les seves produccions son més pures i barates.

La retòrica no pot conduir la política segons afirmen a FP, i especialment quan aquesta retòrica porta el públic a acceptar danys col·laterals que serien inadmissibles en qualsevol altre àmbit.

Mite segon: Podem reduir la demanda de drogues.

Bona sort !
Té certa lògica reduir la demanda. Si més no el desig per alterar l'estat de consciència, i usar drogues psicoactives amb aquesta finalitat, és avui per avui present en totes les cultures. Mai ha existit un món sense drogues. Els esforços educatius amb alternatives vàlides s'han mostrat positius, però inútils a partir de qualsevol prohibició. Per evitar enfermetats de transmissió sexual l'abstinència és la millor solució, però cal pensar en solucions per als qui no poden abstenir-se. El mateix amb les drogues.

Una de les millors aproximacions al problema és mitjançant la reducció dels danys: reduir les drogues és positiu, però ho és tant o més la reducció de morts, enfermetats i la criminalitat vinculada.

Mite tercer: Reduir la oferta de drogues es la resposta al problema

No, si fem cas de la història.
Si ningú planta cannabis, coca i opi, no hi haurà heroïna, cocaïna o marihuana per vendre o comprar. En qualsevol cas totes les estratègies en substituir les plantacions per altres conreus han fracassat.

Mite quart: la política de drogues nord-americana és la política del món

Trist, però cert.
Mirar les polítiques dels Estats Units en control de la droga es com si miressim les polítiques de Sud-àfrica de l'apartheid en relació a les races. Ni més ni menys. Amb el 5% de la població mundial, els Estats Units tenen el 25% de persones ingressades a presó del món. El 90% d'elles per drogues. 500.000 persones tancades sine die pernarcotràfic. El sistema penitenciari nord-americà no és sostenible amb aquest creixement exponencial. Als 80 tenien 50.000 presoners.

Mite cinquè: la legalització és la millor aproximació al problema

Podria ser.
La prohibició global de la droga ens està sortint molt cara. El valor total estimat del mercat de les drogues il.legals es de 400 $ bilions, el 6% del PIB del planeta. Aquest mercat enriqueix a delinqüents, terroristes, faccions polítiques violentes i funcionaris corruptes d' arreu del món. La legalització suposaria un canvi radical. Tots els guanys tributarien.

El control legal podria aportar millores en el control sanitari de les substàncies, i es reduirien les sobredosis i enfermetats per adulteracions de drogues. Els detractors creuen en canvi que augmentaria el consum, la influència de les empreses farmacèutiques, i la immoralitat de la situació.

Mite sisè: mai es legalitzarà la droga

Mai diguis mai.
La legalització parcial ja existeix. És el cas del cannabis. Això ha permès que els joves holandesos no entrin amb contacte amb "camells" que els haurien proporcionat coca o heroïna. L'escalada de consum es controla, i la menor presència de cocaïna entre el jovent dels països Baixos en relació a la resta d'Europa és una realitat.

La guerra contra les drogues continua ja que molts no distingeixen de l'impacte de l'abús en el consum de drogues de l'impacte que suposa la prohibició per si mateixa. Més del 40% dels americans creuen que la venda de cannabis hauria de ser controlada i regulada de la mateixa forma que l'alcohol. Bolivia i Colombia es plantegen revisar els convenis internacionals antidroga.

Aquest article és un abstracte - traducció de l'article "Legalize It" del número 162 October de Foreign Policy. S'hi inclouen referències a notícies publicades en relació a aquest document.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page