Els Mossos acabaran el desplegament a la RPM Sud amb gairebé 2.000 agents PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 14 octubre de 2007
Agències

ImageLa policia catalana substituirà l'u de novembre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a tot el Baix Llobregat, Garraf i Penedès. Disposaran de 16 comissaries -algunes per enllestir- per cobrir 1,4 milions d'habitants, la segona regió policial amb més població després de la de la ciutat de Barcelona.

El 2003 la policia catalana ja va arribar a l'Hospitalet de Llobregat i l'u de novembre de l'any passat va ampliar la cobertura al Prat, Cornellà i Esplugues de Llobregat, a més de Sant Just Desvern. Ara, cobrirà la resta de la comarca del Baix Llobregat i les comarques del Garraf i l'Alt Penedès. D'altra banda, també arribaran al Baix Penedès, que dependrà en un futur de la regió policial de Tarragona.

En una entrevista d'Europa Press, el cap de la Regió metropolitana sud dels Mossos, Ferran López, ha explicat que les comissaries de L'Hospitalet, El Prat --de la qual depèn l'oficina de denúncies de l'aeroport--, Cornellà i Esplugues --que cobreix també Sant Just-- es veuran complementades amb altres 11 comissaries.

La seu central de la regió estarà a la comissaria de Sant Feliu, ubicada al barri de Sant Cosme, a la qual s'hi començaran a traslladar els primers efectius aquesta pròxima setmana.

La resta de comissaries també estaran llestes l'u de novembre, a excepció de la de Gavà, que degut a la troballa d'unes mines en el subsòl s'ha vist endarrerida, de manera que s'ubicarà una oficina de denúncies provisional en un local cedit per l'Ajuntament a la Rambla de la població.

Així, el que fins ara era una regió d'uns 400.000 habitants en cinc municipis i uns 730 agents, passarà a 1,4 milions d'habitants en 59 localitats i a prop de 2.000 agents, que tindran 350 vehicles. A més, quan hagi finalitzat el desplegament a Tarragona el 2009 augmentarà el nombre d'efectius a la regió.

En menys de tres setmanes aquests nous efectius substituiran parcialment el Cos Nacional de Policia (CNP) a Castelldefels, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Viladecans (Baix Llobregat) i Vilanova i la Geltrú (Garraf).

També la Guàrdia Civil es replegarà en la major part de les funcions a les casernes de Begues, Gavà, Sant Vicenç dels Horts, Martorell, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Sitges, Vilanova i la Geltrú (Garraf), Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d'Anoia, Torrelles de Foix, Sant Quintí de Mediona i Gelida (Alt Penedès).

Tot i això, els cossos i forces de seguretat de l'Estat mantindran competències en estrangeria i immigració, documentació, control d'armes i explosius, delictes fiscals, terrorisme i crim organitzat internacional, entre d'altres funcions.

DIFERENTS ZONES A COBRIR

López considera que el nou desplegament té tres zones ben diferenciades. Una és la continuïtat de l'actual trama urbana al Baix Llobregat, a poblacions com Sant Feliu, Viladecans i Sant Boi.

Una altra és en algunes localitats del Baix Llobregat i el Garraf, on fora del nucli urbà abunden les urbanitzacions molt disseminades, com a Corbera de Llobregat i Sitges. Per a això, els Mossos volen tenir l'ajuda de les càmeres de seguretat en algunes urbanitzacions més que amb la presència de guàrdies de seguretat o patrulles ciutadanes.

La diferència més gran serà a les zones rurals de l'alt Penedès, on els ciutadans hauran d'acostumar-se a una presència menor de comissaries policials --en contrast amb la Guàrdia Civil--.

Tot i això, segons López la seguretat ciutadana estarà ben coberta gràcies a les nombroses patrulles motoritzades i a la col·laboració estreta amb les Policies Locals.

El cap de la regió s'ha mostrat convençut que la delinqüència no augmentarà amb la implantació de la policia catalana, com tampoc ha succeït a la resta de Catalunya.

Respecte als delictes amb major eco mediàtic en aquestes comarques, com la presència de màfies, la prostitució o els robatoris a domicilis, López ha considerat que "no cal preocupar-se", ja que els Mossos tenen experiència en aquest tipus de delinqüència en altres zones del territori.

De fet, en el que centraran molta atenció els Mossos és en l'ús i l'ocupació de l'espai públic, perquè ningú el monopolitzi o vulgui crear guetos. El que preocupa la policia catalana és "el que preocupa a la gent", ha afegit. "Hem fet bé el treball previ", ha afirmat el comandament policial.

Respecte al balanç del primer any de desplegament parcial, les estadístiques del 2006 indiquen que a la regió es van produir gairebé 9.000 delictes i prop de 7.900 faltes penals, de les quals van ser resolts el 35,65%, per sobre de la mitja total de Catalunya, situada en el 31,68%.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Els Mossos acabaran el desplegament a la RPM Sud amb gairebé 2.000 agents
Go to top of page