Interior dóna més credibilitat a AI amb un informe plagiat que no a altres cossos policials PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 02 octubre de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageEn una nota feta publica aquest cap de setmana amb motiu de l'informe d'Amnistia Internacional "Voltios sin control", la Direcció General de la Policia ha afirmat que cas d'introduir-se l´ús del taser "mai serien utilitzades en serveis ordinaris" i que en tot cas es tindrà "molt" en compte les conclusions d'aquesta ONG. L'informe d'AI, pel que fa a les recomanacions, és una còpia a l'informe final sobre la letalitat del Taser del Tribunal Superior del Comtat de Metro-Dade Miami.

Les recomanacions d'Amnistia Internacional son pràcticament copiades de l'informe fet en el seu moment per part del Comtat de Metro-Dade de Miami, en la seva decisió final sobre l´ús d'aquestes armes per part de la policia local. En el treball de recerca (còpia i enganxa) d' AI han obviat incorporar cap referència als mecanismes automàtics d'auditoria de l'arma (gravació data, hora, temps d'utilització i vídeo), ni tampoc dades sobre la reducció de lesions en reduccions tant a policies com a persones objecte de la detenció. Tampoc s'indica que en alguns estudis es quantifica en un 85% l'efectivitat de l'instrument i en canvi es centra en els possibles casos minoritaris en que l'arma podria ser utilitzada com a instrument de tortura o tracte degradant. A cap de les notes a peu de pàgina es citen d'on s'han extret algunes recomenacions que consten als informes originals.

Miami

ImageMiami-Dade Police, el cos de policia de l'àrea metropolitana de la gran capital del sud dels Estats Units, ja ha entregat 800 pistoles taser a part dels seus 3500 agents, de forma complementària a la seva arma de foc. En una primera fase l'arma X26 s'ha distribuït als patrullers destinats als barris més conflictius, i durant el 2008 s'entregarà a la resta d'agents desplegats.

Un estudi entre altres armes no letals fet per l'Acadèmia de Policia de Miami, va portar a l'actual Alcalde, i anterior responsable de la policia, a decidir el seu ús oficial per part de tot el personal depenent del comtat de Miami-Dade. L'arma es coneix al cos com a “Instrument de Control Electrònic” ICE i compta amb una rigorosa normativa. El control inclou “revista” de l'arma mensual, amb connexió al port de dades per verificar si ha estat utilitzada (el registre inclou data, hora, duració, i si disposa de càmera, imatges). Cada ús de la mateixa exigeix comunicació al responsable immediat i informe per les autoritats judicials i polítiques del comtat.

Els bobbies ja no duran el taser

La polèmica a Anglaterra ha saltat els darrers dies a l'anunciar l'Autoritat Policial Metropolitana que abandona la implantació de Tasers -ja n'havia entregat 280- al concloure que l'ús de l'arma elèctrica només és possible de forma complementària a l'ús d'armes de foc, segons informa la BBC. Cal recordar que a Anglaterra gran part dels agents de policia no porten armes de foc en el servei ordinari. La intenció de l'autoritat metropolitana era usar el taser en comptes d'armes de foc, però tant els fabricants com els mateixos policies consideren que es tracta d'una alternativa a l'arma de foc, cas de disposar-ne. La decisió de Londres no afectarà als comtats de Avon and Somerset, Devon and Cornwall, Gwent, Lincolnshire, Merseyside, Northamptonshire, Northumbria, North Wales i West Yorkshire que pensen continuar desplegant l'arma entre els seus agents.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Interior dóna més credibilitat a AI amb un informe plagiat que no a altres cossos policials
Go to top of page