Armats i dividits per un test psicotècnic PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 11 setembre de 2007
El Punt │ Sílvia Barrosso

ImageEl control de l'estat psicològic dels policies catalans és desigual i en el debat sobre la necessitat de sotmetre'ls a psicotècnics periòdics hi ha opinions per a tots els gustos. Els Mossos d'Esquadra encara no tenen desenvolupat el seu reglament d'armes –pendent des del 1994– i per això no passen cap control periòdic. En canvi, sí que és preceptiu per a les policies locals, obligades per un decret de la Generalitat del 1996. Tanmateix, molts cossos municipals no són estrictes amb el calendari.

I els sindicats no es posen d'acord: n'hi ha que reclamen que els tests es facin sistemàticament i altres temen que s'estigmatitzi els agents que no superin les proves. La futura llei del sistema policial de Catalunya fixarà el marc legal definitiu.

Els agents dels Mossos passen diversos psicotècnics per accedir al cos i obtenir el permís d'armes. Són proves dures, però un cop superades només les tornen a passar els que es presenten a alguna oposició per ascendir. La resta de policies no passen cap més prova psicològica en tota la carrera, si no és que ells mateixos ho demanen o que els seus comandaments observen algun símptoma preocupant.

Aquesta situació és provisional, però s'arrossega des del 1994, any en què es va aprovar la llei de policia de la Generalitat, a l'empara de la qual s'havia de desenvolupar el reglament. Durant tretze anys, els responsables d'Interior han sentit aquesta mancança com una espasa de Dàmocles sobre els seus caps cada cop que s'ha suïcidat un agent amb la seva arma: són pocs casos i n'hi ha en tots els cossos policials del món, però si l'afectat és un agent que fa anys que no passa un psicotècnic «sempre queda el dubte de si el test hauria permès detectar la seva inestabilitat a temps», reconeix un comandament.

Fonts de la conselleria d'Interior admeten que no es fan els psicotècnics periòdics però qualifiquen d'«exhaustiu» el seguiment mèdic que es fa dels agents, que tenen psicòlegs a la seva disposició i comandaments atents. A més, la futura llei del sistema policial, de la qual ja s'han redactat almenys tres esborranys, establirà definitivament la necessitat de desenvolupar un reglament d'armes que vincularà a la mateixa normativa tant els Mossos com les policies locals de Catalunya. De moment, els Mossos apliquen una instrucció interna de l'anterior director general de Seguretat Ciutadana, Jordi Samsó, que el 2004 va posar per escrit les situacions en què s'ha de retirar l'arma a un agent. Per exemple: es fa sempre que l'agent supera els trenta dies de baixa, ja que pot ser que els comandaments no sàpiguen la malaltia que ha causat la baixa, una dada confidencial.

Consultat per El Punt, el psicòleg i diplomat en medicina legal Bernat-Noël Tiffon es mostra partidari dels psicotècnics periòdics. «No entenc les reticències. Ningú no es resisteix a fer-se una radiografia, i els tests són com una radiografia per als psicòlegs», argumenta.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page