Ajuntament BCN: Eradicar la venda ambulant a la ciutat és "impossible" PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 23 agost de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageEn declaracions al diari AVUI, responsables de l'ajuntament de Barcelona han reconegut que és "impossible" eradicar aquesta activitat il·legal. Mentre, la Guàrdia Urbana inicia una ofensiva policial basada en la prevenció, fet que ha suposat menys decomissos al segon trimestre de l'any.

Segons Laura Nicolás, redactora de l'AVUI, un portaveu policial explica que abans els agents actuaven contra la venda ambulant quan detectaven la presència de llauners i manters. Ara, però, s'ha iniciat una nova línia de treball basada en la "prevenció".

En el cas dels llauners, s'han obert converses amb les empreses cerveseres perquè s'assegurin que subministren material a persones que disposen d'una patent legal de distribució de begudes. Una altra estratègia de la Guàrdia Urbana és desplegar patrulles de paisà en els punts habituals de venda ambulant per evitar que els manters s'hi instal·lin.

Activitat controlada

Amb aquestes mesures, l'objectiu no és tant eradicar la venda ambulant "perquè és impossible" sinó controlar-la. En aquest sentit, l'Ajuntament pretén fer desaparèixer els pics d'increment d'aquesta activitat il·legal que es dóna especialment a l'estiu -és el cas dels llauners i venedors d'aliments- i durant les festes de Nadal, quan el top manta de productes audiovisuals i de marroquineria fa la competència als establiments comercials.

Si la nova estratègia policial dóna fruits, enrere quedaran operacions com la realitzada a mitjans de juliol que, en el marc de l'anomenat pla d'estiu, va desplegar un centenar d'agents durant diversos dies per fer fora dels carrers de Barcelona els venedors ambulants. Des de la Guàrdia Urbana reconeixen que després d'aquestes ofensives policials "baixa molt l'activitat" però al cap d'uns dies, llauners i manters tornen a instal·lar-se, fins i tot amb més força. Amb la política de prevenció són aquests daltabaixos, segons fonts municipals, justament els que es volen evitar.

Les xifres de decomissos durant el segon trimestre d'aquest 2007 donen fe de la nova línia de treball. En les intervencions contra el top manta audiovisual realitzades els mesos d'abril, maig i juny, la Guàrdia Urbana va requisar 6.626 CD i DVD, 12.271 menys que el primer trimestre.

Cada cop més violents

Aquestes intervencions de la Guàrdia Urbana són cada cop més perilloses i, fins i tot, alguns agents han patit lesions lleus. La raó és que els venedors ambulants són ara més gelosos del seu gènere i actuen amb més violència contra la policia. "Ara són capaços d'empènyer un agent per fugir", reconeix un portaveu de la Guàrdia Urbana. No obstant això, explica que les intervencions no són més complicades tot i que "anem amb més cura".

En l'ofensiva contra la venda ambulant també s'apel·la a la consciència del consumidor que després de l'entrada en vigor de l'ordenança de civisme es tradueix en multa. Segons les últimes dades disponibles, fins al 16 de gener, s'havien multat 94 persones per comprar al top manta.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 27. Dilluns, 20 d'agost del 2007

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page