Una nova tècnica d'obtenció d'empremtes podria donar informació sobre el sexe, raça i estil de vida PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 27 juliol de 2007
Redacció │ Barcelona

Image

Investigadors de l'Imperial College de Londres i de la Unitat de Desenvolupament Científic del Ministeri de l'Interior Britànic han publicat un informe en que presenten un nou mètode no destructiu d'obtenció empremtes dactilars mitjançant gel i l'anàlisi química dels rastres que s'hi puguin trobar. En proves fetes amb voluntaris el sistema s'ha mostrat eficaç per identificar el sexe, hàbits alimentaris i tòxics (fumar, alcohol) i la raça.

L'estudi mostra que la utilització d'una gelatina que s'utilitza per l'obtenció de proves a nivell forense criminal es podria emprar en retirar les empremtes -a efectes d'imatge, com es fa fins ara- i a més sotmetre l'empremta latent a anàlisis químiques, mitjançant la utilització de rajos infraroigs en laboratori, que permet obtenir una “fotografia” de la química de la substància. El procés es fa en menys de 30 segons, i a partir dels fluids latents es podria determinar per exemple, si es tracta d'un home o una dona segons la quantitat d'urea trobada a la mostra.

Els investigadors han demostrat la gran utilitat del gel en retirar les empremtes latents localitzades amb pols, i que pot ser utilitzat en tot tipus de superfícies, des d'una taça de café a una pantalla d'ordinador. Fins ara el gel no ha interferit en els resultats químics ja que les marques químiques obtingudes es tracten de lípids que només es generen de forma natural.

De moment no s'ha previst la seva introducció massiva als mitjans d'investigació de les policies britàniques fins que no es completin els estudis, però s'ha destacat la potencialitat de la troballa un cop finalitzin les proves.

La Unitat de Desenvolupament Científic del Home Office

Es va crear en la recent reforma de la Policia Britànica, compta amb científics, tècnics i policies que es dediquen a avaluar i investigar l'aplicació de la ciència i la tecnologia en la lluita contra el crim. Una visita a la web d'aquest organisme permet veure altres projectes en els que treballen, entre els quals hi ha la instal·lació de càmeres a l'uniforme per gravar totes les intervencions. Als comtats de Cornwall i Devon s'utilitzen de forma experimental en totes les actuacions de violència domèstica i de seguretat ciutadana.

< Anterior
webpolicial » Inici
Go to top of page