Interior prepara canvis per reforçar Boada en detriment de Delort PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 15 juny de 2007
El Punt, Josep M. Flores

ImageInterior prepara una reestructuració imminent del departament per reforçar el poder de l'actual secretari general i número dos de la conselleria, Joan Boada, en detriment del secretari de Seguretat Pública i número tres, Joan Delort. Boada, dirigent d'ICV, assumirà el control de Bombers i Emergències, i Delort, un càrrec tècnic heretat de l'etapa convergent i mà dreta de Montserrat Tura quan aquesta va dirigir Interior, conservarà el control dels Mossos.

El decret de reestructuració de la conselleria de Joan Saura encara no està tancat però ja ha provocat una crisi de confiança en un sector de la cúpula del departament, que no comparteix l'aposta de reforçar el paper d'un càrrec amb un fort perfil polític com Joan Boada en detriment de tècnics que fa anys que són a la conselleria i que coneixen millor la matèria. Aquesta situació de malestar s'ha vist agreujada per la crisi de les càmeres de la comissaria de les Corts, que ha acabat enfrontant els Mossos d'Esquadra amb la cúpula de la conselleria d'Interior, a la qual acusen d'haver contribuït al desprestigi social del cos.

Alguns càrrecs executius que actualment continuen formant part de la cúpula d'Interior s'han començat a desvincular de l'estratègia que va seguir el departament a l'hora de fer públics en una roda de premsa suposats maltractaments a detinguts per part d'agents dels Mossos als calabossos de les Corts. Precisament en aquesta roda de premsa no va comparèixer el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, que estava de viatge, sinó que ho va fer com a màxim representant del departament el secretari general, Joan Boada, acompanyat del director de la Policia, Rafael Olmos, i altres comandaments policials. En aquella ocasió, Boada va advertir davant dels periodistes que per «transparència democràtica» ells, referint-se a ICV, no tolerarien abusos policials. Aquesta intervenció de Boada, de to marcadament polític, es va interpretar per un sector de la cúpula de la conselleria com la primera irrupció contundent de Boada en una àrea del departament que no depèn d'ell sinó del secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, que en alguna ocasió ja ha admès tímidament que segurament des de la conselleria no es van saber calcular les conseqüències negatives que podia portar la famosa roda de premsa i la posterior difusió de les imatges dels abusos policials per part d'advocats i sindicats policials. En només sis mesos a la conselleria d'Interior, Joan Boada, no només ha aconseguit el control de la secretari general –fins ara un càrrec estrictament tècnic i de gestió– sinó que ha convençut el conseller Saura perquè li doni la responsabilitat de la gestió i control dels Bombers, Protecció Civil i els Serveis d'Emergències, una àrea que li assegurarà una presència mediàtica que ara no té portant només la secretaria general. Boada podrà disposar d'almenys dos directors generals per gestionar aquestes àrees, igual que Delort, que a més d'un director específic per a la policia, que ja el té, podrà nomenar-ne un per a la gestió de la seguretat privada.

Una portaveu oficial del departament va explicar ahir que la reestructuració d'Interior es va acordar el mes de desembre passat amb el vistiplau de tota la cúpula directiva, extrem que ahir també va confirmar Joan Delort, que va atribuir els canvis a l'imminent finalització del desplegament territorial dels Mossos i les noves competències que en matèria de seguretat atorga el nou Estatut.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page