Una base de dades comuna inclourà per llei les mostres d'ADN de tots els cossos policials PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 13 juny de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageLa comissió d'Interior del Congrés dels Diputats va aprovar ahir unànimement un dictamen de llei orgànica per crear un base única de dades policials d'ADN, la qual cosa facilitaria investigacions criminals, identificacions de cadàvers i ajudaria a reconèixer desapareguts.

Actualment, a l'Estat espanyol hi ha cinc bases de dades –dues de la Guàrdia Civil, dues de la Policía Nacional i una de l'Instituto Nacional de Toxicología–, a més de les dels Mossos d'Esquadra i de l'Ertzaintza. Tots aquests registres que contenen mostres d'ADN no estan connectats entre si, i això fa que es compliquin les investigacions criminals. La creació d'aquesta base de dades única, que ja fa temps que reivindiquen les autoritats judicials i policials, dependria del Ministeri d'Interior, va explicar ahir al Congrés Carlos Corcuera, diputat socialista i ponent de la llei.

La majoria de països de la Unió Europea tenen una legislació específica en aquesta matèria, que permet identificar els autors de delictes greus a través d'una confrontació de les dades arxivades amb les mostres d'ADN recollides en el lloc del fets.

Una altra novetat que incorpora la proposició de llei és que les mostres d'ADN que es prenen als sospitosos es conservin a la base policial i que es puguin utilitzar en investigacions futures per aclarir delictes relacionats. Avui dia no es poden utilitzar les mostres d'ADN si no hi ha una ordre judicial prèvia. «Una cosa tan simple com que la policia reculli mostres de saliva d'un detingut i pugi analitzar-les i contrastar-les amb mostres trobades en delictes sense resoldre ara no es pot fer», va manifestar Corcuera. El diputat socialista va destacar també la importància d'aquestes bases de dades per als laboratoris forenses.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page