Miami-Dade entrega de dotació el taser a tots els seus agents PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 05 juny de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageMiami-Dade Police, el cos de policia de l'àrea metropolitana de la gran capital del sud dels Estats Units, ja ha entregat 800 pistoles taser a part dels seus 3500 agents, de forma complementària a la seva arma de foc. En una primera fase l'arma X26 s'ha distribuït als patrullers destinats als barris més conflictius, i durant el 2008 s'entregarà a la resta d'agents desplegats. L'arma atordidora s'entrega com a part de la dotació personal de cada un dels agents. Les darreres armes entregades incorporen equip de gravació de vídeo i àudio de fins a una hora i mitja.

En paraules d'Oscar Vigoa -Director Adjunt- a webpolicial “es tracta d'un dels millors invents tecnològics” per als policies. Segons el darrer informe sobre l' ús d'aquestes armes a Miami, de les 189 vegades que es va usar al 2006, en 41 hauria estat justificat disparar amb l'arma de foc. D'aquí que des de Florida se'n defensi el desplegament massiu entre els agents de policia.

Estudi de dos anys

Un estudi entre altres armes no letals fet per l'Acadèmia de Policia de Miami, va portar a l'actual Alcalde, i anterior responsable de la policia, a decidir el seu ús oficial per part de tot el personal depenent del comtat de Miami-Dade. L'arma es coneix al cos com a “Instrument de Control Electrònic” ICE i compta amb una rigorosa normativa. El control inclou “revista” de l'arma mensual, amb connexió al port de dades per verificar si ha estat utilitzada (el registre inclou data, hora, duració, i si disposa de càmera, imatges). Cada ús de la mateixa exigeix comunicació al responsable immediat i informe per les autoritats judicials i polítiques del comtat.

Image

Sessió formativa per a la capacitació de portar ICE (Instrument de Control Electrònic).

Cal tenir en compte que els 3500 patrullers del cos de Miami-Dade ho fan en patrulles individuals. Des de la seva contractació, cada agent disposa de dotació d'un vehicle policial propi que s'endú l'agent fins al seu domicili particular. D'aquí que a petició dels agents i de la comissió independent de control de la policia, tots els tasers nous incorporin equip de gravació.

Instrument polèmic als mitjans però molt eficaç al carrer

El taser ha estat notícia en dos casos en que agents d'aquest cos el van usar contra un nen de 6 anys i una de 12 respectivament. Tots els programes de TV van dedicar hores i hores a la notícia. Les normatives internes no en prohibeixen la seva utilització contra cap grup social en concret-a excepció contra dones embarassades. Les investigacions posteriors van demostrar que el seu ús va ser proporcional i justificat.

Els agents que en disposen d'una tenen clar que redueix riscos tant per policies com per persones amb qui es usada l'arma. Per part de les autoritats judicials, en continuen defensant el seu ús però demanen que es destinin recursos en avaluar l'impacte de l'arma sota els efectes de l'alcohol o drogues, ja que gran part dels 150 morts registrats als Estats Units en l'ús del taser es trobaven en aquesta situació.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page