Identificar sense discriminar PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 03 juny de 2007
El Punt

Image«S'han de superar certs estereotips a l'hora d'aturar i identificar persones al carrer.» Aquestes paraules del cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié, resumeixen el projecte en el qual participen els municipals i els Mossos i que té com a objectiu millorar la tècnica de la identificació policial i defugir una discriminació per raons ètniques: «La detenció està molt regulada a la Constitució, però una identificació, no», afegeix Palouzié.

Tant ell com el regidor de Seguretat, Rafael Mas, van matisar que a Girona no hi havia hagut cap condemna ni denúncia de racisme en aquest sentit, però que sempre s'ha de treballar per millorar.

Aquesta experiència forma part d'un projecte de la Unió Europea en què també participa la ciutat de Fuenlabrada i representants de Bulgària, Hongria i el Regne Unit. Precisament, es posarà com a exemple les tècniques policials dels anglesos (concretament, de Londres i Leicester), que des de fa temps tracten amb minories i que s'han plantejat aquests problema de si aturen més sovint un determinat grup ètnic.

Està previst que els agents de la Policia Municipal i els Mossos rebin una formació específica sobre aquestes bones pràctiques i que d'aquí a uns mesos ja puguin començar a aplicar-les. En el projecte també hi participen associacions com Amnistia Internacional o SOS Racisme.

Per tal d'entendre el concepte d'aquest projecte, Palouzié va explicar un cas. Un grup d'agents, que treballaven en la investigació d'un atracament en una estació de l'Estat espanyol, només van identificar una dona de raça negra d'entre tots els usuaris del tren. La dona va interposar una denúncia per racisme i va guanyar.

Documentació del projecte

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page