L'aplicació de la llei de violència de gènere torna a causar divisió d'opinions PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 11 maig de 2007
El Punt

L'aplicació de la llei de violència contra les dones ha tornat a dividir el món judicial i el civil i polític. El debat l'ha reobert la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret, que va proposar la revisió de la llei perquè en els casos lleus, associats a un moment de crisi de parella, es pugui aplicar la mediació abans d'arribar als tribunals. Representants de la judicatura defensen aquest canvi. Mentrestant, les entitats de dones van criticar Alegret i van reclamar més recursos per protegir les víctimes, i els partits polítics van deixar clar que, quan hi ha violència, no és possible l'acord.

La presidenta del TSJC va voler matisar ahir que no defensa la despenalització dels casos de violència domèstica puntuals, si bé va admetre que la seva proposta –formulada dimecres durant la presentació de la memòria del 2006– suposa que no es resolguin per la via penal els conflictes associats amb la crisi de parella, en els quals «la violència apareix puntualment».

Alegret coincideix així en part amb les polèmiques opinions expressades reiteradament per la jutgessa degana de Barcelona, Maria Sanahuja, que ahir va tornar a insistir a dir que «el Codi Penal ha d'aplicar-se en els supòsits greus» i no com a solució per a «una primera empenta en el moment més tens de la ruptura d'una relació». Especialment quan, segons Sanahuja, els jutjats que reben aquests assumptes «estan enfonsats». La jutgessa degana no està sola. Jutges amb experiència en violència contra les dones, que prefereixen mantenir l'anonimat, són del parer que «la llei és massa greu en alguns casos».

«Caldria recuperar la figura de la falta», defensa el degà del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya, Pere-Lluís Huguet, per qui seria «oportuna» una modificació de la llei que permetés «la mediació per a situacions lleus», com proposa Alegret. Pel degà del Col·legi d'Advocats de Tarragona, Antoni Vives, aquestes conductes menys greus «han entrat amb calçador al Codi Penal». Vives demana més contundència per a casos que «atempten clarament contra la dignitat de la persona, però no per a la resta, en què potser seria més adient aplicar el Codi Civil».

Per la seva banda, el fiscal en cap de l'Audiència de Tarragona, Xavier Jou, s'afegeix a demanar una anàlisi sobre la necessitat que la llei «sigui més flexible en determinats casos», tot i que defensa que s'hauria de mantenir en mans dels jutges la competència per discernir, en cada cas concret, si es tracta d'un assumpte de violència domèstica o bé ha estat una discussió puntual en què és possible la negociació fora dels jutjats.

CONÈIXER LA MEDIACIÓ

La llei de violència de gènere prohibeix expressament la mediació en casos de maltractaments. La degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Sílvia Giménez-Salinas, és taxativa: «No pots parlar amb una persona que t'ha agredit.» No obstant això, creu que l'aposta per la mediació l'haurien de fer els poders públics perquè «es conegués aquest instrument per resoldre conflictes, la qual cosa evitaria precisament que s'arribés a la violència». «La societat hauria de conèixer altres sistemes per resoldre problemes que no són els tribunals», afirma.

Actualment, les parelles en procés de separació poden recórrer a un servei de mediació gratuït, que els designa un professional perquè porti el seu procés i un advocat a cadascuna de les parts en conflicte.

Aquesta via, però, també té llacunes, segons alguns professionals. «Els equips no estan ben dotats», valora l'advocat de família Josep Tulsà. «Que la llei no ha resolt el problema de la violència de gènere és evident», diu aquest lletrat, que recorda que l'origen de l'agressió a la parella «rau en raons més profundes que s'haurien de resoldre amb educació i formació, i fent entendre a les noves generacions els criteris d'igualtat entre homes i dones».

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow L'aplicació de la llei de violència de gènere torna a causar divisió d'opinions
Go to top of page