Malestar entre els policies per la política informativa d'Interior PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 02 maig de 2007
Redacció │ Barcelona

Image

La filtració del vídeo i detalls de la investigació dels presumptes maltractament a ACD de Les Corts han estat la gota que han fet vessar el vas. Periodistes amb privilegis, informacions distorsionades, manipulació de les estadístiques, manca de reacció ... Aquests són alguns dels retrets habituals que fan la majoria de policies a la Oficina del Portaveu i als Gabinets de Premsa dels ajuntaments. Les queixes també venen per part d'alguns periodistes que han comprovat com qüestionar l'acció del govern no surt gratuït. L'article aprofundeix en diferents factors que fan que l'opinió pública tingui una imatge desvirtuada de la situació real de la policia i la criminalitat a Catalunya.

Primera i segona classe a la sala de premsa

ImageLa Mayka Navarro, El Periódico, ha tingut l'habilitat d'aconseguir informacions que no haurien estat possibles sense una filtració de la Direcció General de la Policia. En referència a això es va obrir una investigació per comprovar les trucades dels mòbils dels comandaments, segons va afirmar Boada públicament, encara que se'n desconeixen els resultats.

De la lectura del seus articles un pot pensar que té accés a les novetats diàries de la Policia de Catalunya i accés directe a les Unitats Regionals d'Investigació corresponents. El fet de disposar d'aquestes fonts, l'han permès fer de tertuliana en programes com els Matins de TV3. Fins avui mai ha fet un sol article qüestionant el model de policia de Catalunya. Des de la remodelació de la cúpula operativa de la Policia de la Generalitat ha disminuït el número d'exclusives fetes per aquesta periodista.

El seguici de periodistes que fan el seguiment de l'activitat policial van amb molt de compte. Un enfoc no “adequat” d'una notícia pot significar setmanes a pa i aigua. És a dir, als periodistes rebels se'ls posen més difícils les condicions de treball (això inclou no facilitar entrevistes, retardar sine die les peticions concretes, en definitiva un tracte discriminatori). Òbviament cap periodista ho denunciarà públicament.

L'estadística s'oblida dels turistes

ImageBarcelona capital rep la visita de 4.8 milions de turistes l'any, els quals fan més de 11 milions de pernoctacions. Catalunya en el seu conjunt va rebre més de 15 milions de turistes durant l'any passat. Tenint en compte que l'Enquesta de Seguretat Pública no recull les opinions dels turistes, hauríem de considerar-la parcialment a l'hora d'avaluar l'estat de la seguretat del país. Si més no, per la Conselleria d'Interior és preferible fer-hi referència i obviar així la victimització dels nostres visitants.

En un article recent sobre la manipulació estadística a la policia s'apuntaven els procediments habituals: associació d'incidents, no recollir denúncies o fer-ho com a pèrdues en casos de furt, convidar al ciutadà a anar altres dependències ... Els sindicats no han deixat de denunciar la sistemàtica manipulació de les dades estadístiques sobre delinqüència amb la única finalitat d'arrodonir els balanços del conseller d'Interior de torn. Situació semblant a nivell estatal on el Ministeri de l'Interior reconeixia el 2001 a tot Espanya un total de 1.976.405 delictes i faltes. En canvi, la Fiscalia General de l'Estat en la seva memòria anual recull 4.737.173 il·lícits penals.

Transparència zero

Accedint al web d'Interior fins i tot resulta difícil accedir a les dades estadístiques oficials. No hi ha cap accés directe des de la portada. En canvi, al Home Office anglès el primer punt que s'ofereix als visitants son les estadístiques criminals i dades de victimització.

ImageTot i que estem en una democràcia és impossible per un ciutadà que paga el seus impostos, saber quans, quan i on han robat vehicles al seu barri. Si ets ciutadà de Chicago t'ho posen fàcil. La policia cada dia bolca els incidents coneguts en una base de dades a internet, i un particular ha fet un programa que les representa en mapa.

Un altre exemple de transparència és el gabinet de premsa de l'ajuntament de Sabadell, que a hores d'ara encara no ha aclarit a la opinió pública què ha passat amb 10.000 euros comissats a un detingut i que es van perdre en dependències policials. El gabinet de premsa local ha estat fortament qüestionat pels agents locals per la manca de reacció en el cas Bemba o en el de l'enganxina Anti-bustos i que va motivar forts aldarulls i clima de crispació a la ciutat.

Filtració del vídeo i roda de premsa ACD Les Corts

A unes setmanes per eleccions i abans de que hi hagi una decisió judicial, el Director General de la Policia va esbombar amb platerets inclosos un cas de presumptes maltractaments a detinguts. A més a més, ha estat incapaç de controlar la filtració de les imatges. En cercles periodístics ja es treballa per obtenir -il·legalment- les imatges d'una mossa implicada en un altre cas.

Efectius policials

ImageCom si d'un indicador de l'estat de la seguretat es tractes els periodistes sovint intenten saber, sense èxit, quan efectius hi ha a cada dependència. Quan Tura era consellera d'Interior no hi havia dèficit. Amb l'arribada de Saura, i mantenint-se Delort i tot el seu equip a Via Laietana, resulta que sí que hi ha dèficit i de més de 648 agents reconeguts.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Malestar entre els policies per la política informativa d'Interior
Go to top of page