La impunitat dels carteristes arruïna la imatge de Barcelona PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 29 abril de 2007
Redacció │ Barcelona

Image

El boom turístic no ha passat desapercebut pels professionals del furt. Cada dia centenars de turistes son víctimes d'aquests delictes, molts d'ells només arribar a Barcelona, ja sigui a l'estació d'autobusos del Nord o a Sants. Totes dues amb comissaries de policia a les instal·lacions. Molts no ho denuncien, però sí ho expliquen als seus blogs a internet. Des de fa uns mesos les víctimes han començat a senyalitzar els carrers del gòtic més perillosos. La reputació de Barcelona com a capital carterista, costarà molt de canviar. Per molts policies la situació està totalment descontrolada, i en culpen a la legislació i el règim d'estrangeria.

ImageSon tots coneguts, actuen cada dia en llocs turístics i el metro, i acumulen en alguns casos fins a 40 detencions. Si més no, la impunitat és quasi total. I la impotència de les víctimes memorable. El que es presentava com un viatge o jornada laboral interessant, de cop i volta es transforma en el pitjor malson possible. Especialment aquells a qui, a banda dels diners, els roben tota la documentació per vendre-la en l'incipient mercat negre de passaports i visats, tal i com es va recollir recentment en un reportatge emès a 30 Minuts.

L'actuació “limitada” de l'administració ha portat a les víctimes a senyalitzar determinats carrers de Barcelona amb grafits en anglès que inclouen la llegenda “Els carteristes estimen als turistes”, o senyals més gràfiques com la que il·lustra aquest article. Una recerca a google de “Barcelona pickpockets” (carteristes de Barcelona en anglès) recupera més de 51.000 pàgines. Moltes es tracten de guies de viatges amb els consells habituals, però d'altres inclouen en forma de blog o fòrum (versió original, traducció automàtica) les experiències dels desafortunats visitants de Barcelona.

ImageAlgunes d'aquestes experiències s'han recollit gràficament al llibre “Travel Advisory” on la capital catalana, un cop més, no surt gens ben parada. De fet a la pàgina 172 hi apareix un somrient Kharem, un dels carteristes més prolífics de Ciutat Vella. Com si d'un reportatge del National Geographic es tractes, els autors es van deixar robar vàries vegades pel casc antic per recollir les tècniques i fotografiar els autors. El llibre s'està venent molt entre els nordamericans, una nacionalitat especialment afectada pels carteristes locals. Aquests visitants tenen molt clar que ningú aquí els sortirà aquí amb una arma de foc, i això fa que sovint es confiïn fins extrems molts innocents. A banda de que el típic turista resulta fàcilment identificable pel seu agressor. L'uniforme integrat per bermudes, xancles, guia de Barcelona i càmera els delata a tot arreu.

La quadratura del cercle

El que més fot pròpiament a molts dels afectats, és la constant negació de la situació per part de les autoritats espanyoles i barcelonines. En una polèmica al New York Times, on a la secció de cartes del lector desenes de ciutadans van relatar els seus encontres amb carteristes a BCN, el Director de l'Oficina de Turisme d'Espanya a NYC va contestar dient que Barcelona no era en absolut més perillosa per turistes que qualsevol capital nordamericana. En una de les desenes de respostes de més que va rebre la carta, un avi de 80 anys de Nova York li contestava que mai li havien robat la cartera a Manhattan. Probablement per que si t'enganxa la policia de Nova York te'n vas al “talego” a la de tres com dirien alguns.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow La impunitat dels carteristes arruïna la imatge de Barcelona
Go to top of page