Un cos únic a la ciutat comportaria un estalvi de 40 milions euros a l'any PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 01 novembre de 2004
Redacció Web policial (Barcelona).- Segons fonts sindicals en moltes comissaries de mossos s'han reduït les dotacions de Seguretat Ciutadana en un 10 per cent per tal d'obrir Barcelona en els plaços previstos. Sembla que els ciutadans de Figueres, per posar un exemple, només tenen dret a un indicatiu de Seguretat Ciutadana i un camuflat mentres que Barcelona comptarà amb 50 indicatius entre CNP i CME. Mentrestant, segons informa El Punt, Interior ha recomenat als comerciants de La Jonquera que contractin vigilància privada per fer front a l'allau de robatoris de la zona.

En relació a les funcions de CME i GUB, el conveni que regirà la convivència policial serà semblant als signats al Maresme i Barcelonès nord, incloent la clàusula d'obligació d'intervenció de qualsevol cos davant una incidència, independentment de la seva naturalesa, fins l'arribada del cos competent. S'ha previst també que les unitats de la policia autonòmica sancionin infraccions de trànsit. Pel que fa la Guàrdia Urbana, en virtud d'aquest conveni serà l'única policia integral de la ciutat ja que comptarà amb competències de policia de trànsit, administrativa, assistencial i de seguretat ciutadana, i amb capacitat de mobilitzar qualsevol servei municipal.


Costos econòmics duplicats

Estudis de l'Ajuntament de Barcelona a l'any 1996 sostenien que de mantenir-se la plantilla en 3400 i ampliar-la en 600 efectius més finançats pel Departament d'Interior, la Guàrdia Urbana es podria fer càrrec de tots els aspectes de la seguretat immediata dels ciutadans (patrullatge, policia de barri, assistencial, trànsit, policia administrativa i seguretat ciutadana), fent innecessari el desplegament d'un altre cos uniformat a la ciutat. Així, si la policia local es fes càrrec de la seguretat bàsica, només a Barcelona ciutat es podrien estalviar més de 40 milions d'euros a l'any en recursos humans. Cal considerar que el cost d'un agent de policia anualment és d'uns 36.000 euros (uniformitat, seguretat social i retribucions).


El model dual, implica la incorporació de 2600 mossos, amb una menor presència d'agents al carrer (comparat a un model únic) ja que un cop finalitzat el desplegament només 1211 es dedicaran a tasques de seguretat ciutadana i la resta a vigilàncies estàtiques, tasques de coordinació operativa, policia administrativa, judicial, científica, investigació criminal i informació.

Lluny d'optimitzar els recursos públics s'han duplicat les dependències policials, i així els costos de manteniment de les dependències. Així mateix s'estan articulats mecanismes addicionals de comunicació per tal de coordinar els dos cossos al carrer.


Llista oberta de recursos que es dupliquen i que no tenen incidència en una major prestació al ciutadà:

Recursos Humans:

. Indisposicions / Enfermetats a dos organismes indpendents i no un de sol.
. Escala de comandament duplicada (aprox. 300 persones a cada cos)
. Personal Administratiu i de Suport als dos cossos (250 persones a cada cos)
. Serveis Interns de dependències

Serveis Interns que es dupliquen a cada districte / comissaria CME: vigilància comissaria, custòdia detinguts, operador ràdio i telèfon, personal de manteniments, planificació, suport al Cap de Districte, Oficines d'Atenció al Ciutadà i Relacions amb la Comunitat. A la Guàrdia Urbana moltes d'aquestes funcions les realitzen personal en segona activitat.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Un cos únic a la ciutat comportaria un estalvi de 40 milions euros a l'any
Go to top of page