Multiculturalitat policial: el debat sobre la discriminació positiva a Anglaterra PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 22 abril de 2007
El Periódico

BEGOÑA ARCE LONDRES
És una imatge habitual i quotidiana. Una parella de policies blancs passeja entre les paradetes del mercat de Brixton. A Brick Lane, dos agents d'aspecte similar recorren els carrers plens de restaurants bengalins i botigues de saris. Brixton i Brick Lane formen part de la gran quantitat de barris de Londres on la majoria del veïnat, caribeny i africà en el primer cas, asiàtic en el segon, pertany a grups ètnics de color. Com aquestes, hi ha milers de barriades a la resta del Regne Unit, uns llocs on les forces de seguretat, tradicionalment anglosaxones i blanques, no sempre inspiren confiança.

Hi falta diversitat

De la mateixa manera que en la política, la medicina, l'Exèrcit, el periodisme i en moltes altres professions, els membres de la policia britànica no reflecteixen la diversitat ètnica existent en un país que ha canviat profundament les últimes dècades. Les peces no encaixen, les desigualtats creixen i els responsables policials a Anglaterra i Gal.les discuteixen aquests dies la possibilitat de potenciar el reclutament d'agents negres i asiàtics, donant preferència a la contractació d'aspirants procedents d'aquests grups socials. La introducció de quotes, la fórmula nord-americana de la discriminació positiva, constitueix una opció il.legal al Regne Unit i la seva adopció obligaria a canviar la llei.

El Ministeri de l'Interior ha fet saber que no és partidari de modificar la legislació. Però l'Associació d'Oficials Caps de la Policia (ACPO) adverteix que sense discriminació positiva serà impossible aconseguir que es passi del 3,7% d'agents que actualment pertanyen a minories ètniques al 7% per al 2009, com pretén el Govern. "Fent una estimació prudent, amb l'actual legislació faran falta 23 anys per arribar a l'objectiu del 7%", ha assenyalat una portaveu de l'ACPO. "És per això --va afegir-- que els comandaments policials obriran un debat sobre si és necessari o no ho és canviar la llei". A Anglaterra i Gal.les hi ha actualment 5.236 agents negres i asiàtics en els 43 cossos de la policia. A Escòcia, dels 16.000 policies existents només 118, a penes el 0,7%, no són blancs.

"No es tracta de correcció política, sinó de clares necessitats operatives", ha assenyalat el responsable dels temes d'ètnia i diversitat a l'ACPO, Peter Fahy, un dels impulsors des de fa temps del debat. Els atemptats del 7 de juliol del 2005 a Londres van desencadenar poc temps després una sèrie d'actuacions policials, fallides i en ocasions molt desafortunades, que han posat en evidència la necessitat d'integrar en el cos els membres de les diverses comunitats que viuen a la Gran Bretanya. Incidents racistes, com la mort del jove estudiant negre Stephen Lawrence, un cas en què la policia va deixar escapar sense càstig un grup de nois blancs autors del crim que anaven armats amb navalles, han obligat a replantejar-se el comportament i la composició de les forces de seguretat.

No hi ha consens

L'Associació Nacional de Policies Negres està a favor de la discriminació positiva, i el seu president, Keith Jarrett, es manifesta convençut que en alguns barris concrets el millor servei d'ordre és el que estigui més vinculat a la cultura i l'origen del veïnat. "Un barri com el de Hounslow, a Londres --posa com a exemple Jarrett-- estarà més ben servit per una persona d'origen asiàtic, que té la mateixa cultura que els habitants locals i potser parla la mateixa llengua".

La prioritat per a les minories no és, però, una fórmula que agradi a tothom. "Aquest tipus de discriminació al revés pot augmentar en la pràctica les tensions a la comunitat, en comptes d'alleujar- les", afirma una portaveu de la Comissió per a la Igualtat Racial (CRE). Aquesta organització considera que un favoritisme així actua com "una cortina de fum" per encobrir problemes més profunds de recursos, formació i promoció laboral. "Escollir algú per a un lloc de treball simplement pel color de la seva pell és una cosa que no recolzarem", adverteix Nick Johnson, un altre membre d'aquesta comissió.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page