Pilar Rahola: "Jo em demano una càmera per al mateix Olmos" PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 16 abril de 2007
PILAR RAHOLA

Un encantat d'haver-se conegut Rafael Olmos ens explicava, a Els Matins de TV-3, les bondats de posar càmeres a les comissaries. Així, deia, evitarem qualsevol abús per part de la policia i, a més a més, neutralitzarem les denúncies falses. La pomposa notícia era el corol.lari de la informació que situava cinc mossos sota sospita de maltractament amb un detingut, i venia de primera en aquests temps electorals, tan proclius a recordar-li al conseller Joan Saura que s'ha passat al bàndol dels dolents repressors. Posant la policia sota sospita, Saura recupera una mica de la seva malmesa mítica antisistema, amb el lleig assumpte Núria Pòrtulas inclòs.

Però més enllà de l'acusació a aquests mossos --la seva veracitat es dirimirà en el lloc pertinent--, aquest fabulós anunci, que compta amb l'aplaudiment fàcil, es mereix un minut de reflexió. Vejam. ¿La democràcia no basa la seva efectivitat en la confiança entre Administració i administrats? I, quan es trenca aquesta confiança, ¿no basa la seva credibilitat en la capacitat de detectar l'abús i castigar-lo?

Evidentment, això no implica que molts abusos surtin impunes, de manera que així està el crèdit polític. Però si l'única manera que hi ha perquè funcioni la democràcia és posar càmeres a tort i a dret, convertir alguns estaments sensibles en membres d'un improvisat gran hermano, sense cap altra professionalitat que l'ull que els controla, llavors el que tenim no és una confiança democràtica, sinó una democràcia vigilada. ¿Com ens vendran professionalitat policial, si els seus propis caps necessiten gravar-los per creure en ells? Pot ser que el sistema sigui efectiu, però és letal. A partir d'aquí, si aquest és el mètode, ¿per què ens hem de quedar només amb la policia? Posats a viure sota sospita, proposo que les primeres càmeres es posin als despatxos oficials, per controlar que no hi ha corrupció urbanística, ni sobres de cap mena, i que tots els nostres polítics exerceixen el càrrec amb responsabilitat.

Jo em demano una càmera per al mateix Olmos. Perquè, si no puc creure en la policia, ¿per què he de creure en el seu cap màxim?

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Pilar Rahola: "Jo em demano una càmera per al mateix Olmos"
Go to top of page