Els sindicats no consideren delicte els cops de quatre mossos a un detingut PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 14 abril de 2007
El Punt

Els sindicats majoritaris dels Mossos d'Esquadra van defensar ahir com a «correcta» l'actuació dels agents denunciats aquesta setmana pel Departament d'Interior per maltractament de detinguts a la comissaria de les Corts. Totes les formacions representatives dels membres del cos van veure la filmació de les suposades agressions dijous i no hi van veure delicte, sinó l'ús de «la força mínima imprescindible» per reduir un detingut agressiu. Tres dels sindicats van anar més lluny: van qualificar d'«electoralista» la decisió d'esbombar els fets i i van demanar la «destitució» per aquest motiu del director general de la Policia, Rafael Olmos.

«Jo no he vist maltractaments, he vist uns agents fent ús de la força mínima indispensable per recuperar el control de la situació davant d'un detingut agressiu.» Són paraules del secretari general del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), David José. En termes semblants, el secretari d'acció sindical del SAP-UGT, Valentín Anadón, va parlar ahir d'«actuació policial correcta», tot i admetre que «si es vol filar molt i molt prim es pot arribar a posar el cas en mans de la fiscalia perquè es pronunciï, però sense arribar a mesures desproporcionades com suspendre de sou i feina els implicats».

Es tracta del punt de vista dels dos sindicats majoritaris del cos. José, a més, parlava també en nom del CAT i l'APPAC, les dues formacions amb les quals comparteixen una plataforma especialment crítica amb la conselleria.

Les paraules dels portaveus sindicals reflecteixen l'estat d'opinió que s'ha generat en les bases del cos des que dimecres el director general de Policia, Rafael Olmos, i el secretari general d'Interior, Joan Boada, van anunciar que havien descobert dos casos de maltractaments als calabossos del centre de detencions de les Corts. Els comandaments no comparteixen l'opinió de les bases –recorden que és «intolerable» que la policia tingui comportaments dubtosos– i la tensió al cos és màxima, però encara hi ha lloc per als matisos.

Les bases insisteixen que l'ús de la força és habitual i imprescindible en la feina policial. «És que es tracta d'obligar els detinguts a fer coses que no volen fer, com ficar-se dins d'una garjola», argumentava ahir una agent. Tanmateix, els mateixos portaveus del SAP-UGT admetien ahir que de vegades «és molt difícil traçar la línia que separa l'ús de la força del maltractament». «Sigui com sigui, està clar que és molt fort parlar de delicte en aquest cas i el que no pot ser és que s'estigui fent un judici paral·lel», puntualitza Anadón.

DOS CASOS DIFERENTS

Els sindicats centren els seus arguments en el cas del 31 de març, en què un caporal i dos agents van colpejar un detingut que descriuen com a agressiu. Les imatges gravades amb una càmera oculta en una torre d'ordinador –amb un rètol que deia «no ho toqueu»– mostren l'arrestat en actitud desafiadora: fa gestos als agents reptant-los a agredir-lo i deixa anar un cop de mà que no arriba a tocar un dels policies. Aleshores, un altre dels agents intervé per clavar-li una puntada de peu a l'abdomen. El detingut cau plegat a terra i la resta li claven puntades de peu i cops de puny. Finalment li posen les manilles i un cop reduït ja no el colpegen més: aquest detall és la clau per als sindicats, que insisteixen que «no hi va haver violència gratuïta».

Són més moderats a l'hora de comentar l'altre cas, el de la detinguda que rep una bufetada d'una agent i després és empesa perquè caigui a terra. L'arrestada tenia les mans emmanillades a l'esquena i no s'havia mostrat violenta –no se sap què diu a l'agent perquè les imatges són sense so–, i tot i així va rebre els dos cops.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page