La cocaïna dels pobres ja és al país PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 05 abril de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageUna operació dels mossos ha confirmat el que ja es temia. El consum i tràfic de les metamfetamines s'han assentat a l'entorn metropolità, i especialment entre aquelles comunitats foranies en el que seu consum és estès entre els usuaris de drogues als seus països d'origen. Amb propietats semblants als de la cocaïna, la droga presenta una alta toxicitat i efectes persistents a més llarg temps. Entre els ingredients hi ha sorra de gat, dissolvents, xarops gripals i acetona.

Els detinguts estarien distribuint shabú o metamfetamina cristal.lina, una droga sintètica molt nociva i poc coneguda a l'Estat espanyol i a Europa, a membres de la comunitat filipina que resideix a la ciutat. Els investigadors han intervingut diverses eines per manipular la droga, com ara pipes de vidre, bàscules de precisió, tisores amb punta cremada, encenedors manipulats i gran quantitat d'embolcalls de plàstic termosegellats, alguns dels quals amb metamfetamina a l'interior. Tot i que només s'han requisat entre 10 i 15 grams d'aquesta substància, la importància de l'operació radica en la desarticulació del grup de distribució.

La metamfetamina cristal·lina és una droga sintètica de composició semblant a l'amfetamina. Aquesta droga pot provenir de laboratoris sofisticats així com de laboratoris domèstics, ja que es pot arribar a elaborar a partir d'ingredients i medicaments disponibles a qualsevol farmàcia. És una droga molt estimulant i summament addictiva que afecta el sistema nerviós causant seriosos problemes de salut. Com a efectes a curt termini pot provocar insomni, anorèxia, irritabilitat, agressivitat i paranoia. A llarga termini afecta els vasos sanguinis que porten la sang al cervell i pot arribar a generar símptomes similars al Parkinson.

Informació per al patruller

- Denominacions: Velocidad (speed), hielo (ice), tiza (chalk), Shabú, meta, "Cristina Aguilera", basura (trash), Crank, la cocaína del pobre, son alguns dels noms amb els que es coneix metamfetamina, depenent de la seva presentació i ciutat. El consumidor final la compra en dosis formades per peces de petits cristalls o pols, que es dipositen en embolcalls de plàstic de petites dimensions.

Image Image

- Patrons de consum: Vía intravenosa, intranasal (inhalant), oral (pastilles), pulmonar (fumant), o analment ("booty bumping"), busca una estimulació nerviosa que dura hores, tenen sensació de benestar, energia, i un supusat augment en el rendiment sexual. Així el seu consum es pot donar entre amics, per festes sexuals (orgies) o per cometre delictes violents.

- S'acostuma a preparar en laboratoris casolans. Fortes olors a amoníac, explosions en circumstàncies estranyes en habitacions on es trobin recipients de querosè, líquids anticongelants, líquid de bateria o acetona, podrien ser indicatius que es tracta d'un laboratori clandestí. En cas que es faci una entrada en laboratoris que encara no han explosionat les Nacions Unides recomanen fer-ho amb equips de respiració autònoma per no inhalar els gasos. Els productors d'aquesta droga acostumen a portar masqueretes.

Image

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow La cocaïna dels pobres ja és al país
Go to top of page