L'objectiu indiscret: les fotografies de policies fetes per turistes PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 31 març de 2007
Redacció │ Barcelona

ImageQui no ha fet una fotografia d'un bobby anglès en un viatge a Londres ? Quelcom semblant passa a Barcelona, on diàriament turistes de tot el món fixen els seus objectius cap a policies catalans. En qüestió d'hores es publiquen a Internet. Intervencions al carrer, aldarulls o el fet d'anar a una comissaria a presentar denúncia son motius suficients per tal que els visitants immortalitzin el moment.

Per unitats, les més fotografiades son la Brigada Mòbil dels mossos, els agents de gala a Palau i la Unitat Muntada de la Urbana. Pel que fa a esdeveniments, la victòria de la champions -rua i incidents posteriors- com el botellon de l'any passat son els més fotografiats. El president de l'Associació pel nudisme -en pilotes- en els seus encontres amb agents de policia son també captats constantment per les càmeres així com altres escenes entre mimos i municipals a les rambles. Els desallotjaments com els del Makabra tenen una cobertura significativa a la xarxa, encara que no pas per turistes, amb centenars de fotografies.

Marc legal

Sovint sorgeixen conflictes entre fotògrafs i altres persones, al adonar-se que han estat fotografiats. El dret a la pròpia imatge deriva del respecte a la dignitat humana i protecció de la dignitat de la persona. La imatge es de per si el primer element que configura l'esfera personal de qualsevol individu. A més a més qualsevol persona té dret a la intimitat, que suposa la limitació al coneixement respecte tercers.

ImageLa captació d'imatges d'una persona, tot i que sigui en lloc públic, pot constituir una intromissió il·legítima en la intimitat (art 7.5 LO protecció del dret a l'honor). En tot cas es considera que es precisa consentiment, i l´ús d'imatges per particulars fetes a persones “sense que s'adonessin” és un exemple clar d'intromissió il.legal.

L'excepció

Per molt que no agradi a molts funcionaris de policia, bombers i emergències, justament fotografiar-nos a nosaltres és l'excepció a la norma. L'article 8.2 de la llei preveu fotografiar a agents en llocs públics o terceres persones en cas de successos, quan la imatge d'aquestes tingui el caràcter “accessori” a la informació. També es preveu la necessitat de preservar l'anonimat de persones amb funcions la naturalesa de les quals faci que la precisin. No existeix una prohibició expressa per prendre imatges de funcionaris de policia, a diferència de França, on fins i tot es prohibeix fer-ho quan surtin agents en segon pla.

Atenció: webpolicial no és responsable de la publicació d'aquestes imatges, les quals han estat extretes de llocs web destinats a l'arxiu de fotografia digital.< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow L'objectiu indiscret: les fotografies de policies fetes per turistes
Go to top of page