El discurs de la por i de l’odi PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 04 març de 2007
Opinió │ Juan Carlos Jérez

El PP catalán prostestará en el Parlament por la ayuda de 258 euros a inmigrantes que aspiren a mosso

ImageL’ofensiva de la dreta política i social contra els immigrants és cada cop més irresponsable. I els seus posicionaments en polítiques de seguretat és cada dia més reaccionari. Estan alarmat a la població amb missatges catastrofistes d’inseguretat i el que és més greu, estan atiant l’odi contra els estrangers.

La dreta té un discurs que va directe a provocar intranquil·litat en la gent. És una autèntica barbaritat dir que la Generalitat discrimina als aspirants a mosso nascuts a Espanya perquè s’hagi previst becar els aspirants espanyols fills d’immigrants en un programa innovador i necessari d’obertura del cos policial a la realitat social del país.

El Partit Popular sap l’impacte que el titular de la notícia tindrà entre la gent: ens discriminen als d’aquí. És la mateixa llegenda urbana dels pisos que atorguen als estrangers en perjudici dels nacionals.

Que joves d’origen xinès, pakistanès, magrebí, equatorià o peruà, entrin a les policies de Catalunya, no és només una “boutade” progressista ni allò que tan li agrada a la dreta recriminar a les esquerres: quelcom “políticament correcte” - com si això fos un signe de debilitat en comptes d’una bona praxis -. Que entrin joves espanyols d’altres orígens culturals, nacionals o religiosos, és una necessitat per a les policies d’avui per motius que són obvis.

Segur que la ciutadania ho entén, i també ha d’entendre que cal una política de discriminació positiva perquè, en cas contrari, no accedirien més de 10 ó 12 per cada promoció de 1500 aspirants, com passa ara.

Amb els mateixos requisits, un jove nacionalitzat espanyol però d’origen estranger, no parteix amb les mateixes oportunitats. Les proves a superar estan pensades en clau sociocultural catalana.

És com si volguessin polemitzar ara perquè l’alçada de les dones policies és inferior a la dels homes o perquè les proves físiques estan també adaptades.

Però és que a més, amb aquesta campanya de ruptura social, amaguen que, per exemple, quan governaven – tempus horribilis – van realitzar polítiques de discriminació positiva amb els joves estrangers perquè entressin a les Forces Armades.

Però difícilment podrem fer-los canviar d’actitud. Ens hem d’acostumar a conviure amb aquests discursos populistes extrems. El problema és que, sabent de la instrumentalització barroera que la dreta fa de les polítiques progressistes, s’ha de ser més curós amb la informació als mitjans de comunicació.

Potser la reacció de la dreta hauria estat la mateixa, però crec que no ha fet cap favor el tractament informatiu que s’hi va donar des d’un bon principi, parlant de “contractació d’immigrants”. Aquests joves han d’estar orgullosos de que els seus pares siguin treballadors immigrants com jo ho estic de ser-ho d’emigrants espanyols a Alemanya, però compte! amb seguir tractant-los d’immigrants quan ja són ciutadans d’aquí.

< Anterior
webpolicial » Inici
Go to top of page