Més de 300 detinguts pel desallotjament d'un centre okupat a Copenhaguen PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 04 març de 2007
Agències

ImageEl centre de Copenhaguen s'ha convertit per unes hores en l'escenari d'una batalla campal. El que ha començat com una protesta pel desallotjament d'una casa ocupada ha acabat amb enfrontaments amb la policia. La nit s'ha saldat amb diversos vehicles cremats, desperfectes en edificis i prop de 300 persones detingudes.

Segona nit de greus disturbis a Copenhaguen, a Dinamarca. La causa: el desallotjament d'un centre juvenil alternatiu ocupat il·legalment des de feia 25 anys i que ara el govern ha venut a una església alternativa. Per protestar contra aquest desallotjament s'havia convocat una manifestació no autoritzada. La marxa va començar pacíficament però ja de nit va derivar en violents enfrontaments entre policia i joves radicals. Una batalla campal que va acabar amb 300 detinguts, molts dels quals alemanys. Dijous a la nit ja s'havien registrat disturbis i detingut més de 200 persones i aquest matí s'han practicat unes 90 detencions.

ImageEntre 250 i 300 persones, moltes d'origen alemany, han estat detingudes aquesta nit a Copenhaguen durant els greus disturbis i enfrontaments amb la policia dels joves que protestaven contra el tancament i desallotjament d'un centre juvenil alternatiu. El que va començar a la tarda amb una manifestació pacífica, tot i que no autoritzada, d’un miler de persones va degenerar en una nit de violència quan petits grups de radicals van atacar la policia amb còctels Molotov, llambordes i ampolles. Els disturbis van durar diverses hores, tot i que a partir de la mitjanit es va tranquil·litzar l'ambient.

La nit de dijous la policia ja havia comunicat la detenció provisional de 217 persones més a la capital danesa per haver participat en disturbis similars. A més, diversos escorcolls domiciliaris aquest matí en busca dels esvalotadors han permès practicar unes 90 detencions més.

ImageLa policia danesa ha hagut de llogar 20 dotacions de la policia sueca per fer front als disturbis.

La protesta s'exporta

Les protestes a Copenhaguen es van veure acompanyades per manifestacions d'adhesió de joves radicals en altres ciutats europees, principalment a Alemanya. A Berlín, el complex arquitectònic que acull les ambaixades d'Escandinàvia, entre les quals la de Dinamarca, ha hagut de ser protegit per un ampli dispositiu policial que encara es manté, tot i que reduït.

Les autoritats daneses i alemanyes estan coordinant les seves forces a la frontera per evitar que més joves germans puguin sumar-se a les protestes de Dinamarca i provocar nous disturbis.

Un local històric

El club juvenil Ungdomshuset de Copenhaguen estava ocupat il·legalment des de 1982. L'any passat va ser venut per l'Ajuntament de la capital danesa a una església independent. Després que les forces antidisturbis el van desallotjar la nit de dijous a divendres, els okupes danesos van reclamar l'ajuda solidària d'altres joves de països veïns, molts dels quals es van sumar anit a la batalla campal.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Més de 300 detinguts pel desallotjament d'un centre okupat a Copenhaguen
Go to top of page