Salut assajarà en un simulacre la pandèmia humana de grip aviària PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 15 febrer de 2007
El Periòdico

ImageAbans que s'acabi el 2007, la Conselleria de Salut posarà en pràctica un simulacre d'actuació que intentarà representar com haurien d'actuar els ciutadans, els centres sanitaris i tots els cossos de seguretat, inclòs l'Exèrcit, en el moment en què el virus H5N1, que causa la grip aviària en animals, arribi a la mutació definitiva que li permeti difondre's en progressió pandèmica entre les persones.

L'amenaça d'una pandèmia gripal humana, causada per una mutació vírica de l'H5N1, davant la qual la població estarà desprotegida durant els mesos en què es dissenya i produeix una vacuna, és auscultada molt de prop per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i la UE, que recomanen tenir ben greixats els plans de resposta.

L'aparició i propagació del nou virus es considera pràcticament inevitable entre els experts de l'OMS, que no poden posar un termini temporal a la seva irrupció massiva. Tampoc no estan en disposició de precisar el potencial infecciós del nou virus en les persones, si bé dedueixen que serà molt elevat.

Simulacions a la resta de la UE i als EUA

La comprovació dels plans d'actuació pandèmica, àmpliament escenificada als EUA i en alguns països de la UE, es manté inèdita a Espanya. Tement que un assaig d'aquest tipus alarmi la població o afecti el comerç d'aus (una repercussió errònia que ja s'ha donat), les administracions sanitàries espanyoles no només han evitat qualsevol exercici preparatori, sinó que han limitat la difusió pública de la informació de què es disposa sobre l'evolució del virus.

Així ho van destacar epidemiòlegs i viròlegs reunits aquesta setmana a la Fundació Vila Casas, de Barcelona, que van destacar la urgència que ciutadans i sanitaris estiguin informats i implicats en un pla d'actuació pràctica. "És totalment desaconsellable que no es digui res per no alarmar: a la gent se li ha de dir la veritat, són persones adultes i cultes, no tontos", va dir Antoni Trilla, responsable de prevenció epidèmica a l'Hospital Clínic.

Aquest centre investiga i coneix l'evolució del virus H5N1 des dels seus inicis, i ha estat designat per Salut perquè analitzi les primeres mostres sospitoses de mutació que afectin la població catalana.

El projecte espanyol no s'actualitza des del 2005

L'objectiu del simulacre català és comprovar si el pla de resposta davant la pandèmia que el Ministeri de Sanitat va elaborar el maig del 2005 serà vàlid i operatiu quan es traslladi a la realitat. La Generalitat va adaptar aquest projecte el gener del 2006, i des d'aleshores no s'ha tornat a revisar, malgrat que el virus H5N1 ha aportat nous perfils sobre la seva capacitat de devastar i travessar la barrera de les espècies. "És convenient fer aquest tipus de simulacres i veure si la teoria és aplicable i operativa --va afirmar Àngela Domínguez, responsable de control epidèmic a la direcció general de Salut Pública--. El més urgent és que els metges, que són el personal més pròxim al ciutadà, sàpiguen com haurien d'actuar".

L'assaig en viu de Salut inclourà un nombre encara no definit de ciutadans i es desenvoluparà en un o dos hospitals, exponents de la resta del sistema sanitari.

Amb els primers morts pot aparèixer el pànic

Encara que sigui difícil predir com passaran les coses, existeix consens científic al dir que, tret de sorpreses, la primera pandèmia gripal del segle XXI començarà en alguna granja del Sud-est Asiàtic, possiblement a Indonèsia, el país més devastat en la fase animal de l'epidèmia. "Si el pic inicial sorgeix a Indonèsia, i ho sabem immediatament, tindrem entre dues i tres setmanes per organitzar-nos: aquest és el temps que trigaran a arribar aquí els primers infectats", calcula Trilla.

Els hospitals acceleraran les altes mèdiques d'aquells que estiguin menys greus, cancel.laran operacions programades, redistribuiran les sales de manera que les destinades a malalts respiratoris siguin majoria i fins i tot designaran espais susceptibles d'acollir sense risc de contagis un inusual nombre de cadàvers. S'informarà els ciutadans que, si poden, optin per l'aïllament voluntari al seu domicili. "En aquell moment ha d'estar resolt el dilema ètic de qui rebrà respiració assistida i qui no, perquè no n'hi haurà per a tots --prossegueix Trilla--. Caldrà tenir clar quins professionals han de rebre protecció especial perquè exerceixen en companyies de subministrament energètic imprescindible, com són les de la llum, l'aigua o el gas, i els policies".

Tota aquesta preparació s'ha de fer ara, van insistir. "En el moment en què hi hagi morts per la nova grip, la població entrarà en pànic --va afirmar Juan José Badiola, president dels col.legis de veterinaris--. Com que els polítics no tenen credibilitat, l'Administració hauria de recórrer a científics perquè expliquin als ciutadans què passa". El pla preveu la intervenció de l'Exèrcit davant un eventual caos públic causat pel pànic.

Estadis, cines i grans magatzems, tancats

Grans superfícies comercials, cines, camps de futbol i la resta d'espais que reuneixen un gran nombre de persones quedaran restringits o clausurats en la fase de pandèmia, preveu el pla, amb el fi de limitar la propagació d'un virus amb amplíssim poder de difusió aèria, que s'adquireix al respirar.

Si bé està previst el tancament de les escoles, encara no existeix acord sobre aquesta opció, ja que els pares dels alumnes haurien de seguir treballant. Tampoc no està definit fins a quin punt es tancarien ports i aeroports. Un enllaç fonamental en tota aquesta crisi, van destacar, seran els mitjans de comunicació, que exerciran de via prioritària de transmissió de missatges oficials.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Salut assajarà en un simulacre la pandèmia humana de grip aviària
Go to top of page