El conseller manté el calendari de desplegament tot i no estar-ne convençut PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 25 gener de 2007
Redacció │ Barcelona

En el transcurs de la compareixença que el Conseller d'Interior ha fet a la Comissió de Justícia, Dret i seguretat Ciutadana del Parlament, Joan Saura ha proposat un acord institucional entre tots els grups parlamentaris pel que fa a la Seguretat Pública. El primer punt preveu finalitzar el desplegament el 2008, tot i reconèixer el dèficit que Montserrat Tura sempre va negar, i ho ha justificat dient “l’avancem?, el suspenem?, o què és el que fem? Estem a punt d’acabar això, per decisions que es van prendre en altres governs, que no entro a discutir si eren bones o dolentes, però que estan aquí.”

  Transcripció de la intervenció inicial del conseller (64 KB)

  Transcripció de les intervencions dels grups parlamentaris (142 KB)

El debat posterior

Com és habitual en aquesta comissió, en el debat posterior no hi hagut coincidència entre les dades aportades pel conseller i les de la oposició, en especial a l'hora de valorar l'estat de la qüestió. Saura ha afirmat que “la delinqüència esta globalment estancada segons les dades policials”, i que ha estat en part gràcies a les operacions grèvol, sedàs i turisme dels darrers mesos. Homs de CiU, n'ha fet un diagnòstic del tot diferent i ha afirmat que “els delictes s’incrementen en tres anys un 16 per cent, les faltes s’incrementen, en tres anys, també, un 20 per cent, es passa de 204.373 delictes a 237.377, i de 182.875 a 218.229”.

L'evolució del model

En el torn de David Pérez de PSC, s'ha mostrat a favor de les mesures de la conselleria i ha afirmat que el model policial català funciona “raonablement bé”. Patrícia Gomà, per ERC, ha fet al.lusió al model anglès de policia en relació a les tasques no policials, sense fer referència a que Anglaterra només hi ha un cos de policia. S'ha referit als aspirants en el sentit de “que Catalunya té les vocacions que té i necessitem encara 6000 mossos més, i cal que ho estudiem bé”. Per part d'Iniciativa, Bosch ha lamentat l’error que va suposar donar suport a la Llei de Cossos i Forces de Seguretat, malgrat el dictamen del Consell Consultiu. Per part del PP, Daniel Sirera s'ha referit a la descoordinació palesa entre policies locals i mossos, i a la necessitat de reforçar el llocs ja desplegats abans d'obrir noves comissaries. Per part de Ciutadans, José Domingo ha afirmat que “el modelo policial catalán se ha basado en un modelo de construcción nacional más que en un modelo de eficacia policial”.

Els punts de l'acord proposat pel conseller són:

 • 1.Mantenir el calendari acordat de desplegament dels Mossos d'Esquadra: el novembre de 2008 a l'Ebre.
 • 2.Potenciar i millorar la coordinació entre els diferents cossos policials de la Generalitat, de l'Estat i dels ajuntaments.
 • 3.Estructurar el sistema de seguretat de Catalunya amb la integració del conjunt d'administracions de seguretat local i les seves autoritats: Llei del sistema de policia.
 • 4.Enfortir el comprimís amb la ciutadania mitjançant la creació de:
  • El Consell de Seguretat de Catalunya
  • El Comitè d'Ètica
  • L'Oficina de la Policia i de la Ciutadania
 • 5.Elaborar i implantar el Programa contra la violència vers les dones del cos de Mossos d'Esquadra.
 • 6.Consolidar un sistema de protecció civil que prioritzi la prevenció, la planificació i la informació a la població.
 • 7.Establir un nou centre per atendre les demandes urgents i coordinar les emergències.
 • 8.Desplegar les noves competències estatutàries.
 • 9.Crear l'Institut de Seguretat de Catalunya per potenciar la qualitat dels serveis de seguretat ,donant prioritat a la formació i a la recerca.
 • 10.Reduir els morts per accident de trànsit en un 50% el 2010 respecte a l'any 2000.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page