Jutge Degana BCN: "Molts homes pateixen càstigs desproporcionats" PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 30 desembre de 2006
Redacció │ Agències

En una entrevista a El Periòdico de Catalunya, la Jutgessa Degana de Barcelona, María Sanahuja, ha qüestionat molt durament la llei de violència de gènere i els seus efectes indesitjats sobre gran part de la població. Justament ha estat també molt criticada per haver presentat el llibre de José Díaz Herrera El Varón Castrado, el qual presenta una investigació sobre la ineficàcia de la mateixa llei.

El Periòdico │ Montse Martínez

Amb l'insult encara ressonant-li a les orelles, María Sanahuja, jutge degana de Barcelona, es nega a baixar al nivell de la directora de l'Institut de la Dona, Rosa María Peris, que abans-d'ahir la va titllar públicament d'"indecent". La millor resposta, diu, és reiterar el seu discurs de manera serena.

--¿Com s'encaixa sentir que el tractin a un públicament d'"indecent"?
--No és insultant-nos com podrem encarar amb èxit la recerca de solucions efectives al problema de la violència sobre la dona. Tampoc demanant al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que em segelli la boca impedint-me parlar en públic. Torno a dir, sense insultar a ningú, que la llei integral de violència de gènere es revela ineficaç. Estan morint més dones mentre els homes són criminalitzats de forma massiva. Molts pateixen càstigs desproporcionats i, a vegades, injustos.

--¿Considera que el Govern, en tant que responsable de l'Institut de la Dona, comparteix la desqualificació de la seva presidenta?
--Realment, no crec que el Govern comparteixi aquesta desqualificació perquè està donant mostres de preocupació per la poca efectivitat que estan demostrant aquestes mesures, propugnades pel PP i continuades per l'actual Govern. Hi ha una dada incontestable: el 2006 han mort 68 dones, vuit més que l'any passat.

--Presentar el llibre de José Díaz Herrera El Varón Castrado, que pretén desvelar la situació de la violència domèstica, l'ha tornat a posar a la picota. ¿Per què?
--No entenc per què. No vaig dir res que no hagi estat dient des de fa temps: ineficàcia de la llei integral, criminalització massiva dels homes i, en ocasions, detencions gairebé sense indicis.

--I una altra vegada a mata-degolla amb la presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere i vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Montserrat Comas. ¿Poden trobar una fórmula de treball comú?
--No només podríem sinó que l'hauríem de trobar. A més, considero fonamental que tant Govern com oposició, pel fet que comparteixen la responsabilitat de l'actual enfocament, es posessin d'acord per modificar polítiques legislatives que han demostrat la seva ineficàcia. I crec que el motiu és que parteixen d'un enfocament maniqueu en què per ser home s'és violent i per ser dona s'és feble. Ni tots els homes són violents ni totes les dones són febles i necessiten protecció.

--¿Per on passaria la solució?
--La clau és la coordinació entre les diferents administracions per abordar el problema des del punt de vista multidisciplinari. No em cansaré mai de dir-ho. Treball conjunt entre l'àmbit sanitari, social, policial i judicial és la fórmula. Si els casos de suposada violència domèstica ens arriben a milers al jutjat, és molt difícil establir quina dona està en perill greu. La primera part de la llei, la realment interessant, perquè aborda la prevenció, les dotacions econòmiques, la coordinació encara no s'ha desenvolupat mentre s'aplica rigorosament l'enduriment de penes. El Codi Penal no soluciona problemes socials. Per posar un exemple clar: és desproporcionat condemnar a nou mesos de presó un home per donar una bufetada a una dona.

--¿És urgent, en conseqüència, una revisió?
--Sí. Si després d'una bateria de mesures per reduir les morts en accident de trànsit, finalment augmentessin, ¿diríem que funciona?. Com més aviat canviem aquesta llei, millor per a la dona.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page