Un mosso i dos municipals, al jutjat per haver obligat a fer vestir gent nua PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 12 desembre de 2006
El Punt │Tura Soler

ImageUn mosso d'esquadra serà jutjat per una falta de coaccions el mes que ve a Barcelona i dos policies municipals de Sant Pol de Mar estan encartats en unes diligències per un delicte de coaccions per haver obligat uns homes que anaven despullats a tapar-se els genitals.

Els denunciants, membres de l'Associació per a la Defensa del Dret a la Nuesa (ADDAN), consideren que els agents els van coartar el dret a la llibertat d'expressar-se lliurement en nuesa reconegut en la resolució de la comissió de justícia, dret i seguretat ciutadana del 13-2-1997 i en l'ordenança de l'Ajuntament de Barcelona que legitima anar despullat per la ciutat.

23 hores del 6 de juliol de 2005 a Barcelona. Jacint Ribas Deig, president de l'ADDAN circulava en bicicleta nu i es va haver d'aturar en un semàfor vermell davant d'un pas de vianants a la cantonada Palau de Mar. Just al davant hi havia l'agent dels Mossos que participava en l'atenció a una persona que estava estesa a terra, mentre venia l'ambulància.

En veure el ciclista nu, el mosso se li va acostar i li va dir que «no podia anar així», i li va exigir que es posés immediatament «uns pantalons, un banyador o uns calçotets», i el va amenaçar de detenir-lo si no es tapava. Ribas va explicar al mosso que anar nu no està prohibit i que no és constitutiu de cap delicte que pogués justificar la pràctica d'una detenció. Ribas, que anava nu però ben documentat, va explicar a l'agent que a la bossa de la bicicleta hi duia diferents documents, entre els quals el tríptic de la regidoria de drets civils de l'Ajuntament de Barcelona que avalaven el seu dret a circular despullat i li va demanar que truqués a la comissaria per assabentar-se de com actuaven altres agents en persones que anaven nues. Ribas també es va identificar com a president de l'ADDAN i va reptar el mosso que li indiqués en quin article del Codi Penal es basava per amenaçar-lo de detenir-lo. Arran de la retòrica del ciclista despullat, el mosso va cridar un company, que ho va acabar d'embolicar tot perquè va assegurar que anar nu era fer exhibicionisme i entre tots dos van obligar el ciclista, per força, a tapar-se els genitals. A desgana i amb un «profund malestar» , Ribas va posar-se una peça de roba que duia a la bicicleta.

L'endemà d'aquest incident amb el mosso, Jacint Ribas i un company de la seva associació, Just Roca, van anar, com fan sovint, a la guingueta de platja les Canyes de Sant Pol de Mar. I com sempre, van anar despullats a la zona de la platja i a les dutxes. Ribas i Roca estaven fent petar la xerrada, nus, a prop de la dutxa, quan es van trobar cara a cara amb dos policies municipals, que els van exigir que es cobrissin els genitals si no volien ser detinguts. Arran de l'amenaça de detenció, els dos homes van cedir a l'exigència dels agents.

En vista d'aquests dos casos del que van considerar un abús de poder policial i un atemptat als seus drets legítims els dos membres de l'ADDAN van contactar amb l'advocat Sebastià Salellas i van presentar les corresponents denúncies per coaccions contra el mosso i els municipals de Sant Pol als jutjats de Barcelona i d'Arenys de Mar.

El jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona ha considerat que els fets denunciats per Ribas poden ser constitutius d'una falta de coaccions, i ja ha fixat la data, el 30 de gener, per a la celebració del judici. Per la seva banda, el jutjat número 6 d'Arenys de Mar ha incoat unes diligències prèvies per un presumpte delicte de coaccions i ha iniciat la ronda declaracions.

Image

El president de l'ADDAN remarca que no els agrada haver de denunciar els policies però afirma que s'hi van veure obligats per defensar els seus drets. «No volem incriminar ningú i el motiu de la denúncia no és buscar un càstig per als policies sinó aconseguir que se'ns respectin els nostres drets. No ens fa gens de gràcia denunciar però menys gràcia ens fa que ens obliguin a tapar-nos», explica Ribas. L'Associació per la Defensa dels Drets a la Nuesa la formen tan sols set associats que, a diferència d'altres associacions en pro del nudisme, no defensen el dret col·lectiu a anar nu, sinó el dret individual de cada persona a fer despullat les activitats quotidianes. Ribas explica que ell fa catorze anys que practica el nudisme i recorda que a Barcelona fa dos anys que en tenen el dret reconegut explícitament i que fins ara, tot i que la policia els havia aturat més de vint cops perquè anaven despullats, després de trucar a la comissaria i d'informar-se havien comprès que tenien tot el dret d'anar nus. Però aquest estiu, en dos dies consecutius, es van trobar tres agents policials tossuts.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Un mosso i dos municipals, al jutjat per haver obligat a fer vestir gent nua
Go to top of page