La GuÓrdia Urbana de Tarragona edita un calendari solidari per commemorar 150 anys d'hist˛ria PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 12 desembre de 2006
El Punt │

ImageLa GuÓrdia Urbana de Tarragona celebra l'any vinent els 150 anys d'hist˛ria. L'efemŔride es commemorarÓ durant tot l'any amb diverses activitats, una de les quals Ús de caire solidari. I Ús que properament sortiran a la venda 500 exemplars d'un calendari on es pot veure l'altra cara de diversos agents. Lluny de calendaris er˛tics realitzats per altres cossos de seguretat, la GuÓrdia Urbana de Tarragona s'ha volgut retratar muntant a cavall, fent nataciˇ o senderisme. Els calendaris es vendran a 5 euros l'exemplar i els diners recaptats es destinaran a l'Associaciˇ Provincial de ParÓlisi Cerebral La Muntanyeta.

Un decret de 1857 creava tres cossos de seguretat integrats en un de sol a la ciutat de Tarragona. La GuÓrdia Municipal. En un principi nomÚs una vintena d'agents patrullaven els carrers d'una ciutat creixent. Nou d'aquests pertanyien a la GuÓrdia Municipal diŘrna i nou mÚs, a la nocturna. La major part d'aquests havien dut a terme tasques dels tradicionals serenos que es van integrar en el nou cos, nascut per źcomplir el servei de vigilÓncia i seguretat dels ciutadans╗, segons el text de fundaciˇ del cos. Dels primers agents, queden ben pocs documents. NomÚs uns cascos utilitzats entre finals del segle XIX i principis del segle XX que es conserven al Museu d'Hist˛ria de Tarragona. Les imatges de la hist˛ria de Tarragona sˇn tambÚ les imatges de la hist˛ria de la GuÓrdia Urbana, ja que sempre han estat presents en els diversos esdeveniments siguin culturals o folkl˛rics de la ciutat i que el mateix museu en dˇna bon compte.

Cap a principis del segle XX, la GuÓrdia Urbana es va refundar, per˛ desprÚs de la Guerra Civil el cos, com la resta de forces de seguretat locals, va perdre importÓncia per la dictadura de Franco. No va ser fins fa aproximadament 25 anys que el cos va viure un rellanšament grÓcies a la llei de policies locals i, tambÚ, la fundaciˇ de l'Escola de Policia de Catalunya. AixÝ, doncs, la hist˛ria de la GuÓrdia Urbana de Tarragona Ús plena d'alts i baixos, tot i que actualment la situaciˇ ha millorat sensiblement. La plantilla s'ha multiplicat per cent i s'ha passat d'aquells 18 agents a 180 efectius. Una vintena d'aquests, a mÚs, sˇn els protagonistes d'un calendari solidari, la recaptaciˇ del qual es destinarÓ a l'Associaciˇ Provincial de ParÓlisi Cerebral La Muntanyeta. Aquest Ús un dels primers actes que el cos duu a terme per celebrar els 150 anys d'hist˛ria. L'any 2007, la GuÓrdia Urbana de Tarragona realitzarÓ diverses activitats per commemorar-ho, per˛ primer el cos ha volgut presentar-se davant de la societat tal com Ús. No es tracta d'un calendari er˛tic, temÓtica molt estesa entre diferents cossos de seguretat i de la qual sˇn l'˙ltim exemple els Bombers de la Generalitat. Es tracta d'un calendari on es mostra l'altra cara de l'agent, duent a terme aquelles activitats que el poden acostar a la resta de ciutadans. Practicant esports, investigant la hist˛ria del cos o pilotant ultralleugers. La GuÓrdia Urbana ha editat un miler d'exemplars, 500 dels quals es posaran a la venda a la mateixa associaciˇ i a la llibreria La Capona.

< Anterior   SegŘent >
webpolicial » Inici
Go to top of page