Cues de fins a dues hores per presentar denúncia als Mossos PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 25 setembre de 2006
El Punt

Els Mossos d'Esquadra busquen la manera de reduir les llargues esperes que els denunciants han de fer en algunes comissaries de Barcelona en les franges horàries més problemàtiques, habitualment entre les cinc de la tarda i les nou del vespre. Era un dels objectius del cos quan es va desplegar a la ciutat, i tot i haver augmentat el personal destinat a aquestes tasques no s'ha aconseguit el que es pretenia. A Ciutat Vella o l'Eixample, les esperes poden arribar a ser de dues hores i sovint es compliquen a causa del nerviosisme dels usuaris. Els tècnics del cos estudien aplicar mètodes per redistribuir els denunciants.

La comissaria de Ciutat Vella, al carrer Nou de la Rambla, pot estar col·lapsada un diumenge a la tarda i els agents que atenen denunciants a Sarrià-Sant Gervasi, al carrer Iradier, podrien estar fent mots encreuats. És el fenomen detectat pels comandaments dels Mossos a Barcelona: a les comissaries més cèntriques les esperes poden ser de fins a dues hores. Això passa sovint a Ciutat Vella i a l'Eixample, que encara no té la comissaria construïda i ha d'atendre els usuaris en una petita oficina de la Gran Via.

Els esforços per agilitzar l'atenció al públic s'han basat, fins ara, en l'increment de personal. A Ciutat Vella, on es reben fins a 170 denúncies diàries, s'han fet obres per poder tenir deu locutoris, el doble dels que tenia la Policía Nacional a la mateixa comissaria. La clau ha estat reconvertir l'espai que el cos estatal utilitzava per expedir el DNI.

A més, tant a Ciutat Vella com a l'Eixample i a l'oficina del metro, els agents tenen el suport d'informadors cedits per Turisme de Barcelona. «La fórmula ha donat molt bon resultat, perquè mentre el mosso atén un denunciant, els informadors i els traductors parlen amb els que s'esperen i aclareixen quin és el seu problema i els ajuden a fer gestions amb el banc o el consolat, si cal», explica el cap de la comissaria, l'intendent Antoni Antolín.

GESTIONAR MILLOR LES CUES

Però no n'hi ha prou. Continua havent-hi col·lapses a determinades hores. «Hem de millorar la gestió de les cues, i la manera d'aconseguir-ho seria redistribuir els usuaris», assegura el cap del cos a Barcelona, l'intendent Joan Miquel Capell.

El primer pas, per Capell, seria aconseguir rebaixar el nerviosisme i la impaciència que provoquen les esperes que, a vegades, són inevitables. Una de les idees amb què treballa l'intendent és la instal·lació de dispensadors de números: ordenen la cua sense necessitat que els denunciants s'amunteguin al costat del taulell i eviten que l'usuari temi que algun espavilat li prengui el torn. El mecanisme es podria completar amb una instal·lació de megafonia: així els que esperen estarien segurs de sentir el seu nom quan els cridin. «La por de perdre el torn és el que fa ara que la gent, que sol anar en grup, surti de la sala d'espera i s'amuntegui al vestíbul, de manera que es genera sensació de caos», explica Capell.

El salt qualitatiu, però, seria la redistribució. Els Mossos accepten denúncies en qualsevol comissaria, per tant es tracta de fer arribar a l'usuari que pot denunciar un furt a Horta-Guinardó, a prop de casa seva, encara que li hagin robat la cartera a la Rambla. I, en un estadi ideal, Capell imagina algun mecanisme informatitzat que vagi informant els denunciants de quina és la comissaria amb menys cua en cada moment per donar-los l'opció de desplaçar-se en lloc de fer cua.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page