Conflicte a tres bandes pel control del sindicat majoritari dels Mossos PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 12 setembre de 2006
Redacció │ Barcelona

ImageSegons recull El Punt, un conflicte entre els dos sectors del sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, el fins fa poc SPC-CCOO, ha esclatat aquest estiu amb la ruptura de la confederació. Els desencontres han implicat també a la direcció general de Seguretat Ciutadana de la conselleria d'Interior, demandada als tribunals per haver acceptat la llista d'alliberats sindicals de CCOO.

L'SPC creu que l'administració afavoreix CCOO, i el subdirector general de Recursos Humans, Ferran Daroca, respon que ha intentat fer de mitjancer en una disputa interna que «està bloquejant tota negociació laboral».

La situació va ser qualificada d'«esquizofrènia derivada d'insuperables lluites intestines» pel jutjat contenciós número 6 de Barcelona, que el novembre passat va desestimar un recurs per vulneració de drets fonamentals presentat pel secretari d'acció sindical de l'SPC, David José, i dos membres més del sindicat que havien perdut la condició d'alliberats perquè ho havia demanat a Interior el secretari general en funcions, Toni Lara, proper a CCOO.

Aquest només és un dels processos judicials iniciats per les dues parts, alguns dels quals són contra Interior, que, segons l'SPC, afavoreix CCOO.

L'essència del conflicte és un enfrontament entre el sector procedent de l'antiga Unió de Policies de Catalunya (UPC) i els hereus del Sindicat Unificat dels Mossos d'Esquadra (SUME), més propers a CCOO. La UPC i el SUME, sindicats corporatius, van unir-se el 2002 per aprofitar la nova llei que permetia als mossos vincular-se a sindicats de classe. Van crear el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), confederat amb CCOO. Albert Fabregat, secretari general de la UPC, Toni Lara, secretari general del SUME, i Joan Coscubiela, secretari general de CCOO a Catalunya, signaven l'acord.

Amb les sigles SPC-CCOO, van guanyar les eleccions sindicals del 2003 amb 1.390 vots. Van convèncer només 34 electors més que el SAP-UGT, però la distribució dels vots els donava dos representants més (sis a quatre) al Consell de la Policia.

Aquest lideratge a la mesa d'interlocució amb la conselleria i una intensa activitat pública els van permetre arribar a tenir més de 5.000 afiliats en un cos d'11.000 membres.

Els problemes van començar quan, al novembre del 2004, Albert Fabregat i el secretari d'organització de CCOO a Catalunya, Xesús González, van redactar un document que concretava les normes que havien de regir la confederació amb l'SPC: unes regles del joc que incloïen considerar els afiliats de l'SPC membres de CCOO, compartir les bases de dades i que CCOO controlés els comptes.

L'acord va ser rebutjat a l'SPC. «Era una absorció, CCOO volia controlar el sindicat», assegura David José. Xesús González ho veu d'una altra manera. «Vam deixar l'acord sobre la taula, però eren condició sine qua non la regulació de les bases de dades, a les quals havíem de tenir accés, i la transparència econòmica, i ells no volien fer cap auditoria». «Les bases de dades no sortiran de l'SPC, i d'auditoria ja n'hem encarregat una, el que no volíem és que ells ens diguessin qui ens l'havia de fer», remata José.

FABREGAT, ABSENT

La primera fase de la crisi es va tancar amb l'abandonament d'Albert Fabregat, que va nomenar secretari general provisional David José i, després, va triar com a secretari general en funcions fins al següent congrés l'aleshores vicesecretari general, Toni Lara, més proper a CCOO.

Les llistes d'alliberats van ser canviades dues vegades fins que hi va haver una treva, però al febrer es va reobrir la crisi, que ja no s'ha tornat a tancar: Toni Lara va entregar a Interior una llista d'alliberats diferent de l'aprovada per la comissió executiva, i la conselleria va acceptar-la tot i que Lara estava suspès com a secretari general per un expedient disciplinari. El jutjat social 26 de Barcelona considera que aquests fets són «d'una gravetat extrema» en una sentència en què aprova les sancions imposades per l'SPC –el sector de David José– a Toni Lara i renya Interior per haver acceptat la llista de Lara.

És la principal victòria del nucli dur de l'SPC, tot i que continua sense tenir els alliberats que necessita per preparar el pròxim congrés i les eleccions sindicals de l'any que ve. «Aquesta sentència és favorable a l'SPC, però només serveix per validar la sanció a Lara, no anul·la el seu càrrec, i nosaltres hem d'acceptar el que ens presenti el secretari general. Si ells no s'entenen, que ho solucionin», argumenta el subdirector de Recursos Humans, Ferran Daroca.

La pau, però, és més lluny que mai: continua viu un recurs contenciós administratiu contra la direcció general de Seguretat Ciutadana per l'acceptació de la llista d'alliberats de Toni Lara i aquest estiu CCOO va trencar oficialment amb l'SPC i va crear un altre sindicat aliat, l'SME, amb 900 afiliats.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page