Clos proposa pactar amb els okupes per evitar més disturbis a Gràcia PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 12 juliol de 2006
El Periòdico │ Albert Ollés

L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, va obrir ahir un nou front en el debat sobre la manera d'evitar que a les festes de Gràcia de l'agost es repeteixin els aldarulls violents de les dues últimes edicions. Clos va apostar per un pla preventiu que, a més d'accions policials, inclogui pactes amb els col.lectius radicals per consensuar una celebració pacífica.

L'alcalde va fer aquestes declaracions després del senyal d'alarma que es va encendre el 28 de juny, quan uns 30 okupes van cremar contenidors, van causar destrosses i van deixar sense llum 1.200 veïns del barri en protesta pel desallotjament previst per l'endemà de La Fera, un local ocupat al carrer de Santa Àgata.

Clos va insistir llavors a demanar als Mossos d'Esquadra més eficàcia i prevenció, i va responsabilitzar la consellera d'Interior, Montserrat Tura, del que pot passar a les festes, com a màxima responsable de l'ordre públic. L'alcalde va afegir ahir a aquesta solució la de fer un pas endavant respecte al pacte a què, segons va revelar, van arribar l'any passat l'ajuntament i els okupes de Gràcia per desallotjar les places quan s'acabessin els actes del programa oficial (a les dues de la matinada). Un acord que, amb tot, no va evitar alguns aldarulls de joves no adscrits al moviment okupa.

GRUP MINORITARI

"El 2005 vam aconseguir un bon nivell de consens amb els moviments alternatius, però els últims dies un grup minoritari i descontrolat va trencar tota la feina feta", va afirmar. L'alcalde va proposar per aquesta edició "establir ponts de diàleg" amb els okupes de manera "més insistent" que el 2005. "Hi ha col.lectius radicals preocupats pel que pot passar i disposats a buscar solucions, i per això negociarem amb ells perquè ajudin a garantir la convivència a les festes", va dir Clos. L'alcalde va defensar la preservació del que ell denomina "el model Barcelona", basat en un equilibri entre "la ciutat mediterrània, amb vida i llibertat al carrer, però que s'ha de protegir dels excessos derivats de la societat actual".

Clos va fer les declaracions el mateix dia i a la mateixa hora en què es feia la segona reunió de treball de la comissió municipal creada per abordar el fenomen okupa a la ciutat, després dels incidents del 4 de febrer en una casa ocupada del carrer de Sant Pere Més Baix, en què un agent de la Guàrdia Urbana va resultar greument ferit.

Després de la trobada, els grups de l'oposició van coincidir a sorprendre's per les paraules de Clos. "La reunió ha sigut positiva de cara a fixar unes línies conjuntes d'acció futura, però no s'ha parlat d'aquest tema o de les festes de Gràcia", va assegurar Joaquim Forn, regidor de CiU.

El regidor va qualificar "d'irresponsable" l'alcalde. "Se'ns ha demanat discreció i després ell anuncia aspectes que no coneixia ningú", va dir. "No ens podem negar a parlar amb els radicals, però els últims esdeveniments demostren que és millor apostar per més eficàcia policial, al tractar-se estrictament d'un problema d'ordre públic", va afegir Forn.

NI PERMISSIVITAT NI PRIVILEGIS

El PP va criticar Clos per haver fet la proposta "fora de la reunió de treball" i va mostrar el rebuig a qualsevol mena de negociació amb els grups alternatius. Segons el líder municipal popular, Alberto Fernández Díaz, "amb els okupes no hi ha d'haver ni permissivitat ni privilegis".

Noticia publicada a la pàgina 37 de l'edició de 12/7/2006 de El Periódico - edició impresa
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page