"Les policies estan coordinades" PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 19 juny de 2006
Jordi Samsó │ Director General de Seguretat Ciutadana

Arran d'algunes actuacions policials recents, s'ha tornat a posar en dubte la coordinació policial a Catalunya i s'ha acusat els responsables de seguretat del país de no fomentar-la. Res més lluny de la realitat. El nostre país és un referent en coordinació policial fruit de la forma d'entendre el sistema de seguretat que comparteixen l'actual Govern i l'anterior.

En primer lloc, tenim la Junta de Seguretat de Catalunya, amb representants de l'Estat i de la Generalitat, on, per cert, fa anys que es demana a Madrid el reforç dels efectius en zones com Tarragona, on no estan desplegats els Mossos. També existeixen les juntes locals de seguretat en aquells municipis que disposen de policia municipal pròpia.

Pel que fa a la coordinació operativa, s'ha creat una taula on hi ha contacte permanent entre els comandaments dels diferents cossos, una sala interpolicial permanent a Barcelona i diferents sales conjuntes on treballen colze a colze policies locals i mossos.

De fet, els catalans vam ser els primers a parlar dels plans de seguretat a escala local i autonòmica com a instruments de mesura i control. Mataró va ser la primera ciutat de l'Estat que en va disposar d'un.

Una condició imprescindible per a la coordinació és l'intercanvi d'informació i la transparència, que sempre posem en pràctica quan expliquem a la ciutadania la feina feta pels mossos o quan compartim la informació, l'anàlisi i el dia a dia amb els altres cossos policials. Les bases de dades del Ministeri i del Departament d'Interior estan intercomunicades i a la nostra, a més a més, hi tenen accés 131 policies locals catalanes, al contrari de com es fa a la resta de l'Estat. Això els ha permès detenir més de 800 persones el 2005 i unes 900 el 2006 que es trobaven en recerca. També són habituals les patrulles mixtes i els controls conjunts mossos-policia local, com els que han permès part de les 60 detencions efectuades dins el dispositiu contra els "silenciosos". Aquest Govern està convençut que, en seguretat, 1 més 1 no sumen 2, sinó molt més. Sota aquesta premissa entenem i practiquem la coordinació policial.

Noticia publicada a la pàgina 22 de l'edició de 19/6/2006 de El Periódico

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow "Les policies estan coordinades"
Go to top of page