Drogues sintètiques PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 04 octubre de 2005
Índex
Drogues sintètiques
Consum a Catalunya
Sobre els seus efectes
Resposta de les administracions
Lluita contra l\'extasi
Tend


A Catalunya el consum de drogues sintètiques afecta especialment els joves de 15 a 29 anys, que les prenen per divertir-se o experimentar noves sensacions, en discoteques o bars, durant els caps de setmana o en festivitats. Dels joves que han dit ser consumidors d´èxtasi, un 31% són estudiants universitaris, un 27 % estudiants de secundària i el 24% tenen el graduat escolar. És patent doncs la popularitat que ha assolit aquesta droga i que el perfil del consumidor d´èxtasi difereix molt de la marginalitat que s´associa, per exemple, a l´heroïna. A més a més, en la proporció usuaris home - dona, si bé es manté en 2 nois per cada noia, és un dels més equiparats.

En una enquesta realitzada l´any 1997 pel PNG sobre la població entre 15 i 65 anys, el 2,5 % dels enquestats afirmen haver-ne consumit alguna vegada a la seva vida. En una altra enquesta realitzada per la Generalitat de Catalunya entre els estudiants de 15 a 18 anys, s´incrementava el percentatge d´usuaris al 5 %, que esdevé el més alt de tot l´Estat. Si bé molts dels enquestats han provat aquestes drogues ocasionalment, un grup important les utilitza habitualment i de forma intensa, especialment en àmbits macro-discoteques de música tecno i màquina. Aquests usuaris prenen una mitjana de tres pastilles per sessió, amb un augment important dels riscs associats a aquesta droga.

Des de l´any 1985 fins a l´any 1993 s´observa un augment progressiu del consum de les drogues sintètiques associat al fenomen de la ruta del "bakalao" i altres fenomens puntuals com el del turisme juvenil anglès i holandès al litoral català i a les Illes Balears. Es considera que a partir de l´any 1995 el consum s´ha estabilitzat i fins i tot reduït, però tot sembla indicar que el consum d´Èxtasi ha derivat a altres patrons de consum més agressius per a la salut. Així doncs en relació a l´ordre de l´escalada en el consum de drogues, les drogues de disseny apareixen després del tabac, l´alcohol i el cannabis i com a antecedent al consum de cocaïna.

Molts dels usuaris barregen l´èxtasi amb d´altres drogues, ja siguin legals (tabac, alcohol) o no (LSD, Coca, Cannabis). El seu consum és fa via oral, si bé també es donen casos per via nasal en combinació amb altres drogues (Snowball, LSD+XTC) i finalment, resulta molt estrany que la gent s´injecti XTC.
webpolicial » Inici arrow Drogues sintètiques
Go to top of page