Drogues sintètiques PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 04 octubre de 2005
Índex
Drogues sintètiques
Consum a Catalunya
Sobre els seus efectes
Resposta de les administracions
Lluita contra l\'extasi
Tend

Les drogues de disseny son una sèrie de substàncies psicoactives sintentitzades en laboratoris, amb una estructura similar a la d´alguns psicofàrmacs.


ImageLa majoria són derivats anfetamínics, que es produeixen en laboratoris clandestins i per tant sense cap tipus de control sanitari. El nom respon al fet de que per la pròpia naturalesa d´aquestes substàncies, es poden fabricar a mida de l´usuari final, segons quins efectes es vulguin aconseguir i, en segon lloc, perquè inicialment eren drogues que per la seva nova estructura, no estaven incloses als convenis internacionals que controlen aquestes substàncies quedant lliures de l´actuació de la justícia i la policia.

 
             Image

La més popular és l´èxtasi o MDMA (3,4-metilendioximetamfetamina). Sintetitzada l´any 1914 i patentada el mateix any mai va passar l´etapa preclínica. La primera utilització massiva i clandestina es va produir als anys 60 en ambients psicodèlics. Més endavant es va anar popularitzant juntament amb altres derivats i substàncies (MDA,MDEA, DOM, LSD). Als anys 80 el seu ús es va extendre de la mà de la certes formes musicals com "acid-house", "tecno" i "rave".

Així doncs el problema que avui se´ns planteja amb les drogues de disseny no és nou, però sí les circumstàncies i formes de consum, que han trobat gran acceptació i potencials clients entre els actuals moviments juvenils, amb riscos per l´ordre i salut públiques que cal preveure i afrontar en cas de realitzar-se.

Alguns dels factors que han facilitat la massificació de l´èxtasis són sens dubte la reducció dels preus, l´increment de l´oferta, i la falça creença de la inocuïtat de la mateixa.

Quasi tot l´èxtasi que es consumeix a Europa es presenta en forma de càpsula o pastilla amb colors i gravats diferents. Justament aquesta aparença és la que motiva una denominació o una altra (dinosaure, trèvol, Expedient X, 125, OVNI, Estrella ... ). Tot i aquesta uniformitat en l´aspecte exterior no s´hi poden associar principis actius semblants per cada una. Així és molt possible que dues pastilles amb el mateix disseny exterior presentin una composició, pes, concentració i fins i tot, substàncies diferents. Les oscil.lacions en el contingut de les pastilles fa del seu consum un risc afegit, ja que l´usuari mai sap doncs quins efectes produirà al seu cos.webpolicial » Inici arrow Drogues sintètiques
Go to top of page