La policia surt de l’armari PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 29 abril de 2006
El Punt │ Miquel A. Luque

Els policies gais comencen a sortir de l’armariet. Ahir, es va constituir la primera Associació de Policies Homosexuals de l’Estat en el marc d’una jornada de debat a Sitges. Aquesta nova entitat pretén que s’incorpori la sensibilitat d’aquest col·lectiu en els protocols d’actuació dels cossos de seguretat per millorar l’atenció a les víctimes dels delictes d’homofòbia.

ImageLa doble vida. Aquest és problema dels agents homosexuals, que sovint amaguen la seva orientació, fet que és encara tabú a les comissaries. Aquesta ocultació també provoca una indefensió a les víctimes dels delictes homòfobs i de violència domèstica entre homes. Per començar a posar fi a aquesta situació es va crear ahir l’Associació de Policies Homosexuals.

Documentació de la jornada:

Programa I Jornada de Policia i Homosexualitat celebrada a Sitges
Entenent la realitat del treballador gai-lesbià a la policia
Les relacions amb la comunitat GLBT
Discurs Jan Snijder, Superintendent de la policia holandesa


En altres països europeus s’estan utilitzant agents homosexuals per a investigacions de l’ambient gai i en casos d’extrema violència homòfoba en què la víctima necessita ser atesa per un policia de la seva condició sexual. Aquestes unitats especialitzades, però, no es posaran en pràctica a Catalunya. «El que farem els policies homosexuals serà sensibilitzar el conjunt dels companys, perquè qualsevol agent ha de ser prou professional per atendre qualsevol persona», va assegurar el principal impulsor de l’associació i policia municipal de Sabadell, Víctor Argelaguet. «El que defensem és que s’incorporin als protocols d’actuació certes especificitats com poden ser la de violència de sexe», hi va afegir Argelaguet.

La consellera d’Interior, Montserrat Tura, va inaugurar ahir la primera Jornada d’Estratègies i Polítiques de Seguretat Pública respecte al col·lectiu gai, lesbià, bisexual i transsexual, en què van participar policies suecs i francesos. Tura es va mostrar d’acord amb la creació d’una comissió per afavorir que els coneixements dels policies gais «impregnin» el conjunt de la policia. La consellera d’Interior va recordar que els agents entren diàriament en la intimitat de les persones i per tant han de conèixer «la diversitat del comportament sexual».

INVISIBILITAT

En la conclusió de la jornada, el responsable del programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual (GLT), Eugeni Villalbí, del Departament de la Presidència, es va mostrar preocupat per la necessitat de «generar un entorn favorable» per fer front a «l’actual situació d’invi sibilitat» de l’homosexualitat en els cossos policials.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page