Llum verda a la primera associació de policies homosexuals PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 24 abril de 2006
AVUI │ Laura Nicolás

L'avenç en l'equiparació de drets del col·lectiu homosexual també arriba als cossos policials i, a partir d'ara, els agents gais podran vehicular les seves reivindicacions a través d'una associació, la primera d'aquestes característiques que neix a Catalunya i l'Estat.

L'objectiu de l'agrupació, que es presentarà oficialment divendres vinent en el marc d'una jornada sobre policia i homosexualitat, és reivindicar "polítiques d'igualtat" en l'àmbit de la seguretat, segons explicava el seu president, Víctor Argelaguet. No només als cossos policials -on molts agents continuen a dins de l'armari-, sinó a tota la societat, ja que "els homosexuals que pateixen delictes no els denuncien per por a la policia".

Els gais, lesbianes, bisexuals o transsexuals, siguin víctimes o policies, tenen el mateix problema: la invisibilitat. "Durant vuit anys, canviava el sexe de la meva parella i mai parlava del que feia durant el cap de setmana", explica Argelaguet, policia local de Sabadell. Per evitar aquesta "doble vida", l'associació ha demanat a la consellera d'Interior, Montserrat Tura, un canvi d'orientació de la comissió creada per afavorir la igualtat de gènere als Mossos d'Esquadra perquè també inclogui el col·lectiu homosexual.

"L'opció sexual no és un aspecte íntim, és vital". Per això, un dels objectius de l'associació és aconseguir que els agents homosexuals deixin de "ser invisibles" als ulls dels companys. No obliden, però, que els cossos policials "fa 25 anys perseguien l'homosexualitat i això sempre deixa marca", destaca Argelaguet. A més, segons el cos o la unitat, com la d'antiavalots, "és més difícil sortir de l'armari".

Un altre objectiu és que a l'estadística policial es visualitzin els delictes contra els homosexuals que actualment no apareixen per la por a denunciar i perquè no existeix un epígraf concret que reculli l'homofòbia. "S'han de donar missatges clars al col·lectiu homosexual que la policia està al seu servei", diu Argelaguet, i posa com a exemple l'acció informativa de la policia anglesa als locals d'ambient.

També reclamen que, com passa en el cas de la violència domèstica contra les dones, s'estableixi un protocol d'atenció quan els maltractaments es donen en el si d'una parella homosexual.

Una altra mancança denunciada per l'associació és la inexistència de dispositius policials per combatre delictes que afecten especialment els gais. És el cas dels nombrosos assalts que es produeixen a la muntanya de Montjuïc, zona de trobada habitual de contactes homosexuals.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page