Hi ha normes que no cal complir PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 21 abril de 2006
El Punt │ Quim Fernàndez

ImageEl que havia començat com una relació tibant entre el cap de la policia local de Roses, Joan Romero, i el personal al seu càrrec ha acabat amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la dotze articles del reglament intern que va elaborar l’inspector amb el vistiplau de l’Ajuntament.

La sentència considera que la normativa interna vulnera la normativa de la Seguretat Social; afecta, en alguns apartats, l’honor, la dignitat personal i laboral i la intimitat del funcionari; s’excedeix en l’aplicació d’algunes lleis i atempta contra el dret a la salut en un article que regula l’ús de les ulleres de sol.

Si es fa cas de la descripció que en fa l’agrupació de la policia local de CCOO, la relació entre el cap de la policia local de Roses –amb qui aquest diari es va voler posar en contacte ahir, sense èxit– i el personal al seu càrrec no ha estat mai fluida. De fet, la tibantor està instal·lada a la comissaria. El personal acusa el cap d’aplicar decisions de manera unilateral, d’excloure el diàleg de la rutina i de voler exercir un control desproporcionat. El conflicte va degenerar, en alguns casos, cap a una discriminació arbitrària d’una part del personal. I va provocar, també, una quantitat notable de baixes per ansietat i estrès.

La situació anava empitjorant fins que un dia el cap va redactar un reglament intern; el va presentar a l’Ajuntament i el ple el va aprovar el 21 de gener del 2002. Però la normativa no agradava als qui l’havien de complir i, poc després, la junta de personal la va impugnar en un jutjat, el 14 de febrer del mateix any. El procediment es va acabar el mes de gener passat amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que anul·la dotze articles en considerar que vulneren la normativa de la Seguretat Social, que afecten l’honor, la dignitat personal i laboral així com la intimitat dels funcionaris i que atempten contra el dret a la salut.

La sentència anul·la, per exemple, l’obligació dels funcionaris de fer-se visitar per un metge i que el metge redacti un comprovant sobre el seu estat de salut que, segons el reglament , tindria un dia de validesa. També deixa sense efecte la imposició d’anar a un centre sanitari determinat en el cas que un agent es trobi indisposat durant el servei i revoca un article que vincula el fet d’estar malalt amb l’obligació de romandre a casa mentre duri la malaltia. En aquest cas, el TSJC desestima l’article en trobar-lo equivalent a una espècie d’arrest domiciliari.

PROVES D’ALCOHOLÈMIA

Els funcionaris es van queixar, també, perquè el reglament els imposava una regulació quant a la higiene i l’aspecte extern, que determinava la llargada i el color dels cabells dels agents; els prohibia portar arracades, polseres, collarets o altres ornaments i exigia al personal femení un maquillatge discret així com portar el cabell recollit si deixat anar superava l’espatlla. El TSJC no ha admès el recurs contra aquest article ni tampoc el que impugnava la normativa de puntualitat, però sí que ha acceptat la inconveniència del que disposava la possibilitat que els agents se sotmetessin a una prova d’alcoholèmia. El reglament determinava, en aquest sentit, que qualsevol agent havia d’estar a punt per passar la prova si així ho requeria un superior jeràrquic o un ciutadà. La sentència del TSJC anul·la aquest apartat sobre la base que atempta contra l’honor i la dignitat. I també considera improcedent l’article que impedeix als agents fer declaracions a la premsa i el que els impedeix portar ulleres de sol –excepte en el cas que siguin graduades– per no crear una sensació d’inseguretat en el ciutadà, segons paraules textuals del reglament.

Al marge de dos articles anul·lats que premiaven els ciutadans per la seva actitud col·laboradora, el TSJC suspèn un apartat que donava plens poders a l’alcalde per determinar els principis bàsics d’organització i actuació de la policia perquè passa per sobre de la llei que ho determina. Al mateix temps, anul·la les categories professionals que volia imposar el nou reglament. El TSJC sosté que no existeixen les categories d’«interí», d’«inspector en cap» ni la d’«auxiliar de policia» que s’especificaven en la normativa que el cap de la policia va presentar al consistori. Al final de la sentència el tribunal especifica que no pot acceptar que la normativa hagués de ser de compliment obligat en funció del que considerés la prefectura com a obligat.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page