Els Mossos d' Esquadra es neguen a tramitar una denúcia per homofòbia a Girona PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 17 abril de 2006
Diari de Girona │ R. Garrido

Les denúncies de discriminació per orientació sexual i homofòbia no tenen cabuda als Mossos d´Esquadra. Si algun gironí vol omplir els impressos policials i deixar constància d´aquest tipus de delictes, els agents tenen per norma no atendre´ls i desviar-los a altres institucions com ara a una simple oficina del consumidor o a la privada Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). El cas de dos nois que van intentar denunciar que els havien fet fora de la discoteca La Catedral al·legant que eren gais ha destapat el que els mateixos Mossos reconeixen com «habitual»: no es tramiten les queixes per discriminació. La policia autonòmica ho vol justificanr dient que «no és un delicte penal», però el Departament d´Interior de la Generalitat nega la major i assegura que la denúncia s´hauria d´haver pogut fer.

Impedir que dos homosexuals puguin estar a un local nocturn perquè no és un establiment dels anomenats «d´ambient gai» no és ni legal ni políticament massa correcte. Però quan aquests episodis es donen a Girona, els afectats no poden acudir a demanar assistència als Mossos d´Esquadra, perquè la polícia de la Generalitat no els deixarà tramitar la denúncia. Aquesta directriu policial ha sigut reconeguda per l´Oficina del Portaveu de cos autonòmic arran d´un cas ocorregut dissabte passat. Una parella de nois homosexuals va entrar a la discoteca de Girona La Catedral amb un grup d´amics. Després d´estar dins el local un parell d´hores, van anar junts al servei. Segons asseguren els nois, un dels responsables de la seguretat es va apropar a ells en veure que tots dos entraven junts al labavo i els va demanar que l´acompanyessin a l´exterior de la discoteca. Un cop fora -expliquen la parella de nois- el mateix empleat els va dir que «ara no podeu tornar a entrar, perquè si no us estàveu fotent coca, és que sou mariquites, que encara és pitjor. I això no és un lloc d´ambient», i els va prohibir que tornessin a accedir al local. Els dos joves, que es van quedar perplexos, asseguren no entendre per què els van obligar a sortir, perquè neguen que en cap moment tinguessin cap actitud ofensiva. «No vam fer res que pogués molestar ningú, i només ens vam fer algún petó al llarg de la nit, que és molt menys del que moltes parelles heterosexuals estaven fent», argumenta un dels nois.

En entendre que la reacció del responsable de seguretat no era legal ni correcta, els joves es van dirigir a la comissaria dels Mossos de Vista Alegre amb la intenció de denunciar els fets. Per a sorpresa de la parella, els agents els ho van impedir. Al·legant que «aquestes coses no les podem tramitar aquí», van negar-se sistemàticament a omplir els impressos i deixar constància de la seva queixa, fins que, sentint-se impotents i cansats de demanar-ho, els nois van acabar marxant. Els Mossos només els van donar l´alternativa de tornar a la discoteca de la que els havien fet fora a sol·licitar un full de reclamacions, o «anar a l´oficina del consumidor o l´organització de consumidors». Ni tan sols els van desviar al jutjat de guàrdia. A més, l´agent els va voler disuadir d´interposar la denúncia dient-los que «una cosa així es pot girar en contra vostra». Aquesta advertència ha fet que la parella hagi tingut por i fins i tot encara ara dubti si els convé denunciar-ho al jutjat de guàrdia.

Diari de Girona ha preguntat per aquesta actitud als Mossos i des de l´Oficina del Portaveu de Girona han reconegut que «només excepcionalment i després de molt insistir es tramiten denúncies d´aquest tipus». El cos policial assegura que «no és un delicte penal, és una vulneració de drets constitucionals i, en tot cas, un delicte civil, per això no ho tramitem». Els Mossos reconeixen que «potser» l´agent hauria d´haver enviat els nois al jutjat, «però l´oficina del consumidor, tot i no ser el millor lloc, és una possibilitat».

De l´actitud dissuasòria del Mosso, la policia assegura que «l´agent els havia d´advertir de les conseqüències que això podia tenir». Tot i reconèixer que els fets que els joves expliquen són il·legals, es mantenen en què «els Mossos d´Esquadra no és el lloc per denunciar aquestes coses». Però a la Generalitat no pensen així. El Departament d´Interior ha confirmat que aquests delictes s´haurien de poder denunciar als Mossos sense cap mena de dificultat.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Els Mossos d' Esquadra es neguen a tramitar una denúcia per homofòbia a Girona
Go to top of page