Els agents rurals tindran especialistes en investigació d’incendis forestals PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 06 abril de 2006
El Punt │ Emma Ansola

ImageEl nou reglament del cos d’agents rurals ja té el vistiplau del consell de direcció del Departament de Medi Ambient i podria quedar aprovat al juny, després de dos anys de discussió i debat. La principal novetat serà l’especialització de les funcions dels guardes forestals en quatre àmbits: incendis; fauna, caça i pesca; espais naturals i biodiversitat, i forestal, que ja es recollia en la llei aprovada el 2003.

El sindicat CATAC es manté crític amb el text perquè considera que tendeix cap a la creació d’una nova policia al territori i pateix per la possibilitat que es generalitzi l’ús de les armes de foc a tots els agents de cos.

Dos anys de discussió i gairebé prop de 12 esborranys han fet falta per tenir a punt el nou reglament que desenvolupa la llei del cos d’agents rurals aprovat l’any 2003. El nou reglament concreta, entre altres aspectes, les feines que hauran de fer els agents rurals d’acord amb les noves especialitats amb què es divideix el cos. A l’especialitat, s’hi podrà accedir després dels dos primers anys en el cos, quan es disposi de la categoria d’agent major. Segons el reglament, els agents només podran participar en una especialització i per canviar la dedicació hauran de passar cinc anys. Les àrees d’especialització s’han dividit en quatre àmbits: prevenció i investigació d’incendis forestals; fauna protegida, caça i pesca; espais naturals i biodiversitat, i recursos forestals.

El nou reglament ha estat durament criticat pel sindicat CATAC (Candidatura Autònoma dels Treballadors de l’Administració de Catalunya) perquè segons un dels seus membres, Lluís Sala, el departament no ha obtingut l’acord dels tres sindicats, tal com es va acordar al maig. Per part de CCOO, Francesc Coll no vol valorar el nou reglament fins a saber altres detalls, com ara el nombre de places i el calendari, que encara s’han de negociar.

Pel departament, el nou reglament permetrà gaudir d’un servei de millor qualitat i considera que en un 90% té el consens dels tres sindicats, inclòs UGT, amb qui El Punt no s’ha pogut posar en contacte.

Però el que més amoïna CATAC és, segons Sala, la transformació del cos d’agents rurals en «una nova policia» al territori. Una prova d’això, sempre segons el sindicat, és que hi ha el perill que es generalitzi l’ús de les armes de foc –armes llargues del tipus carrabina– a tot el cos quan ara és una opció voluntària i s’utilitza en comptades ocasions.

Fonts del departament de Medi Ambient recorden, però, que la llei del 2003 ja recull com a requisit específic d’accés al cos complir les condicions exigides per a l’obtenció d’armes de foc. L’ús de les armes de foc, però, haurà de ser objecte d’un nou reglament, d’acord amb la llei del 2003. CATAC limita els trets que puguin disparar els agents rurals únicament a injeccions d’anestèsia. CCOO, tot i que va més enllà, considera que les armes poden ser utilitzades en situacions concretes, sobretot en serveis contra els furtius, i només com a mesura de seguretat per als agents.

La direcció de Medi Natural del Departament de Medi Ambient considera que l’ús d’armes ha de quedar emmarcat en els serveis que es portin a terme dins unes tasques específiques, com ara les relacionades amb l’àmbit de la fauna, la caça i la pesca.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page