“Volem que les Guàrdies Urbanes facin encara més de policies” PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 29 març de 2006
Redacció │ Barcelona

En el marc d’una conferència a Ciutadans pel Canvi, Montserrat Tura va examinar l’activitat del Departament que dirigeix i les perspectives immediates de futur per cada una de les direccions generals.

L’ordre públic, la llei del sistema policial, la gestió d’emergències i la futura regulació en matèria de prostitució van protagonitzar gran part del discurs i debat posterior amb els assistents.

Llei del sistema

Tura va afirmar que en els propers 15 anys no hi haurà una transició cap a un cos únic, i que l’escenari amb el que treballen des del departament és construir un sistema policial, a imatge del que ja existeix a Sanitat per exemple.

La consellera va dir que la pretensió d’Interior és absorbir, sempre que els ajuntaments ho vulguin, aquells cossos de fins a 20 agents, amb dificultats per prestar el servei bàsic les 24 hores. Al respecte dels grans cossos de policia local, es va mostrar favorable a que els ajuntaments assumeixin més competències i que les Guàrdies Urbanes “facin encara més de policies”. En aquest punt es va referir a la creació dels auxiliars de policia local previst a l’ esborrany, ja que d’aquesta forma les policies locals es podran descarregar de les tasques d’ordenació i regulació del trànsit, tal i com s’ha fet a Madrid.

Pel que fa a la polèmica de la lliure designació dels caps de policia, Tura va defensar la necessitat de que els alcaldes puguin escollir el cap de policia local, i va fer referència a la problemàtica habitual de moltes policies locals en que la pèrdua de confiança en el cap fa necessari crear una plaça de categoria superior de forma successiva, sense que sovint existeixi la necessitat.

El Botellón

Al referir-se al fets ocorreguts al casc antic de Barcelona amb motiu de l’anomenat “Botellón”, es va mostrar molt preocupada pel fet de que una part significativa dels joves que van participar en els aldarulls no ho havien fet mai abans, i que l’enfrontament amb la policia semblava una forma més de diversió. Pel que fa altres incidents en altres manifestacions, com els talls de la Ronda o la protesta d’estudiants, va recordar que des de que s’han desplegat els mossos hi han hagut més de 500 manifestacions sense incidents a la ciutat.

Al respecte de les acusacions de precipitació en el desplegament va admetre que el desplegament anual de més de 1500 mossos i la construcció de fins a 13 comissaries simultàniament fan inevitable que a vegades sorgeixin alguns desajustaments.

Plataforma 1-1-2

Finalment, en l’àmbit de les emergències, Tura va assegurar que la posada en funcionament d’un punt d’accés únic de la ciutadania als serveis d’emergència, facilitarà la prestació d’un millor servei i garantirà l’ús optimitzat dels recursos .

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page