Llums i ombres de la llei del sistema PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 27 març de 2006
AVUI │ Laura Nicolás

ImageDiu l'actual esborrany de la llei que l'objectiu és definir i estructurar el sistema de policia de Catalunya, però també vetllar perquè els serveis de policia siguin equiparables a tot el territori. Es tracta, segons la consellera d'Interior, Montserrat Tura, d'una legislació que permetrà disposar d'un sistema "propi d'una societat avançada" (que garanteixi els drets i llibertats dels ciutadans, però que també els recordi els deures) perquè, igual que la sanitat o l'educació, "la seguretat és un factor bàsic de l'Estat de benestar".

En opinió de Tura, amb aquesta llei i altres textos en tràmit, es pretén donar la resposta adequada a una societat complexa que requereix "especialització i preparació". En canvi, per a alguns experts i sindicats, la futura legislació és una oportunitat perduda. Tot i incloure la possibilitat de transferir als Mossos d'Esquadra les policies dels municipis petits i mitjans, no s'ha apostat per la unificació dels cossos; tampoc per fer dels Mossos un cos especialitzat i evitar així duplicitats en el servei bàsic de seguretat i en el de proximitat.

Duplicitat de tasques

Per Víctor Argelaguet, director de Web Policial, la llei "que construeix un sistema únic" no resol la duplicitat actual, perquè "no es confia en les policies locals", malgrat que els agents tenen la mateixa formació que els Mossos. Des de sindicats com el CAT, es reclama un únic cos de policia. Una opció que tampoc no recull l'esborrany que, en opinió del secretari general, Enric Alsina, és inadmissible en el 80%.

A nivell intern, hi ha tres aspectes del text que estan crispant els ànims dels agents: el règim disciplinari, la modificació de l'escala policial -en plena negociació- o la desaparició del caràcter vitalici del càrrec de cap de policia local. Tot i l'oposició ferma de l'Associació de Caps i de Comandaments de Policia Local de Catalunya (Accpolc), Tura no preveu canvis perquè "és un signe de modernitat" que aquest càrrec sigui de confiança, "com passa a totes les policies del món". Per sindicats com el SPPME o el CAT, és "polititzar-lo".

El règim disciplinari també rep fortes crítiques. De moment, l'únic que han aconseguit els sindicats és eliminar les sancions amb import econòmic. David José, del SPC, assegura que alguns articles "intenten entrar en la vida privada dels treballadors". El consum de drogues o alcohol és considera una falta greu o molt greu, depenent de l'habitualitat, i també es tindrà en compte a l'hora de sancionar el deteriorament de la imatge dels serveis policials. Per Tura, "no fem més que escoltar a la societat", i els ciutadans esperen dels agents que siguin "un referent de bon comportament".

Nous òrgans de control

Tampoc no entusiasma als sindicats la creació de nous òrgans que, segons ells, exerciran un doble control de la tasca dels agents perquè, segons el secretari general del SPPME, Daniel Bel, "ja donem compte de qualsevol actuació policial davant els caps i els jutges". De nou Tura considera irrenunciable la creació de nous òrgans, com el Comitè d'Ètica Policial. "És una recomanació del Consell d'Europa i garantirà l'objectivitat, ja que el control de les actuacions no només recaurà en els comandaments, sinó també en gent de fora". L'integraran, entre d'altres, juristes i membres d'organitzacions de defensa dels drets humans que, com a primera funció, elaboraran un codi ètic que regirà els cossos policials.

En l'àmbit local, a més de l'oposició als canvis en la figura del cap de policia, també s'acusa el nou text de crear un sistema "extremadament centralista", en opinió de l'Accpolc. Un perill que també entreveuen des de l'Ajuntament de Barcelona, tot i que la futura llei preveu un règim especial per a la capital catalana. Malgrat això, el regidor de Seguretat, Jordi Hereu, assegura que Barcelona "defensarà la seva especificitat i autonomia", sense que això vagi en detriment "de la coordinació".

El que està clar és que la futura llei no deixa indiferent cap de les parts implicades. Un bon exemple d'això és que, en només un dia, les descàrregues del segon esborrany a Web Policial van sumar les 245.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page