Els municipis mitjans podran prescindir de la policia local PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 27 març de 2006
AVUI │ Laura Nicolás

Els municipis amb menys de 20.000 habitants podran transferir la policia local als Mossos d'Esquadra, que, en aquestes localitats, s'erigiria en l'únic cos de seguretat. Segons la llei per regular el sistema de policia de Catalunya que prepara la conselleria d'Interior, els Mossos assumiran de facto les competències en aquells municipis sense cos propi, però també ofereix aquesta possibilitat als alcaldes de poblacions que no sumin els 20.000 habitants.

Les condicions per assimilar les policies locals s'endureixen en el cas dels municipis amb 20.000 habitants o més, que només podran sol·licitar la integració si ho acorda el ple per majoria absoluta i ho autoritza la conselleria. Inicialment, en un primer esborrany ja superat per un segon document, no es fixava cap límit.

L'objectiu d'aquesta mesura, i d'altres disposicions de la llei, és "garantir que tots els municipis tinguin el mateix servei de seguretat", destaca la consellera d'Interior, Montserrat Tura. Un total de 144 cossos, dels 199 en actiu, podrien transferir-se als Mossos. Una possibilitat que ha estat molt ben acollida per alcaldes i agents locals de plantilles petites i deficitàries. En canvi, no ha agradat tant a les policies més grans, que disposen d'una capacitat de pressió envers els Ajuntaments que perdrien a l'integrar-se als Mossos.

Els agents municipals formats a l'Escola de Policia de Catalunya s'assimilarien a la plantilla de Mossos de manera automàtica. La resta podran obtenir l'homologació sempre que acreditin més de deu anys d'experiència i després de superar un curs d'equiparació.

Traspàs amb condicions

Els municipis que s'acullin a aquesta opció deixaran en mans de la conselleria les competències i les responsabilitats en matèria de policia, però durant un mínim de deu anys hauran de contribuir a finançar els salaris dels agents integrats als Mossos. A més, tampoc podran crear un nou cos policial en els vint anys posteriors a la transferència.

En els cas de les localitats amb increments estacionals de població -com les turístiques-, la llei estableix una fórmula econòmica de compensació que també s'aplicarà als municipis amb dispersió de més d'un miler d'habitatges.

Tot i prescindir del cos de policia, els Ajuntaments podran recórrer a vigilants de seguretat pública per custodiar dependències municipals, regular el trànsit o garantir el compliment de les ordenances, entre d'altres. Una figura que rebrà el nom d'auxiliar de policia local a les poblacions que sí que disposin de guàrdia urbana però que es limitarà a funcions en matèria de trànsit.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Els municipis mitjans podran prescindir de la policia local
Go to top of page