Els ajuntaments prenen posicions en front de l’esborrany de la Llei del Sistema de Policia PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 12 març de 2006
Redacció │ Barcelona

Segons fonts del Departament d’Interior, alguns alts càrrecs es van reunir la setmana passada amb el president de la Federació de Municipis i Alcalde de Sabadell, Sr. Manuel Bustos per discutir l’esborrany de la llei.

L’Ajuntament de Barcelona per la seva banda, s’ha mostrat contrari al text de la llei i ha exigit excloure Barcelona de tot l’articulat, així com estudiar l’establiment d’un organisme metropolità en l’àmbit de la seguretat ciutadana.

El representant dels municipis, Manuel Bustos, ja ha posat sobre la taula algunes exigències irrenunciables: retirada de l’article 11, que preveu competències ampliades per als cossos de policia local de més de 200 efectius; permetre que els ajuntaments puguin escollir el cap de policia entre professionals d’altres cossos estatals, establir composicions paritàries ajuntamens-Generalitat dels nous organismes previstos i la contribució financera de la Generalitat als sistemes de comunicacions.

Taula única de negociació

En termes generals el text ha estat ben rebut pels alcaldes, i valoren especialment la possibilitat d’establir una única mesa de negociació col·lectiva, i la homogeneïtzació de les retribucions de les policies de Catalunya. Segons una sentència del TC, la facultat de coordinació inclou l’establiment de les retribucions bàsiques i del complement específic. Aquesta facultat no s’ha exercit mai pel govern de la Generalitat.

Pel que fa als ajuntaments petits, han rebut amb bons ulls la possibilitat de transferir les seves plantilles al Cos de Policia de la Generalitat. En relació a aquesta possibilitat, Interior ja ha avançat que el text final inclourà encara més restriccions respecte a quins cossos podran ser transferits, tancant la opció a cossos mitjans i grans.

Barcelona

L’alcalde Clos ha demanat literalment “posar al congelador” immediatament aquest esborrany, i es planteja descongelar el projecte de policia metropolitana. Segons fonts de l’equip d’Hereu “cal donar sortida a la coordinació entre les Guàrdies Urbanes limítrofes amb Barcelona, i establir una autoritat única”. Fonts d’Interior consideren que aquesta coordinació quedarà garantida amb la posada en funcionament del 1-1-2 Catalunya, a mitjans d’aquest estiu, i el desenvolupament de la xarxa Rescat.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page