Els Mossos deixen en mans de la fiscalia l'expedient obert a dos agents PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 05 març de 2006
El Punt │ Sílvia Barrosso

La fiscalia ha estat requerida per intervenir en el cas dels dos mossos investigats pel maltractament d'un detingut a Ciutat Vella en un forcejament enregistrat per un videoaficionat. La direcció general de Seguretat Ciutadana ha resolt així el que podia convertir-se en un conflicte intern des que la consellera Montserrat Tura va anunciar que almenys un dels agents seria sancionat. L'anunci va ser considerat prematur en el cos, i es temia que la instrucció de l'atestat quedés viciada.

La decisió de la direcció general de Seguretat Ciutadana es basa en un problema tècnic que dificultava la investigació d'afers interns: els afectats pel possible maltractament són menors d'edat i els Mossos consideren que no poden interrogar-los pel seu compte. El cert és que, almenys en els procediments penals, els menors que han de declarar com a testimonis o víctimes són explorats pels jutges, en presència dels tutors i sovint d'un psicòleg.

Amb aquest argument, tot i que la investigació d'aquest cas de moment és un procediment administratiu, els instructors de l'expedient han remès la investigació a la fiscalia. Fonts de la direcció general van advertir ahir que la decisió d'implicar-hi la fiscalia no significa que es consideri els agents investigats autors de cap falta penal o cap delicte.

En tot cas, els Mossos esperen ara que la fiscalia marqui la línia a seguir: si l'expedient informatiu s'ha de transformar en sancionador, si cal sancionar els dos agents o només un, si el cos s'ha de limitar a amonestar-los o si els fets s'han de portar al jutjat com a falta penal de maltractaments.

Amb aquesta intervenció externa s'espera posar fi al malestar generat per una frase de Montserrat Tura en un acte a la Universitat Pompeu Fabra, en què va donar per fet que un dels agents seria sancionat. «He vist les imatges i són terribles», va admetre. I va afegir que «almenys un dels mossos ha de ser sancionat». La consellera va fer aquesta afirmació quan el procés d'investigació interna del cas tot just començava, i molts agents i comandaments van considerar que els instructors de l'expedient quedaven en una posició molt difícil.

Els sindicats del cos van acusar-la de vulnerar la presumpció d'innocència de l'agent al qual es referia, que en les imatges, emeses per Antena 3 Televisión, apareixia clavant empentes i escridassant un adolescent detingut com a sospitós d'un furt al carrer Robador, a Ciutat Vella.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page